Dynia duszona w śmietanie

pyszna dynia z orientalnymi przyprawami! Spróbuj! Dynia duszona w śmietanie to danie o orientalnym smaku. Kawałki dyni i miękkiego kurczaka idealnie komponują się z najdelikatniejszym sosem śmietanowym. A curry i kurkuma nadają gotowemu daniu jasny, słoneczny kolor i wyjątkowy pikantny smak!
JaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 8 g
tłuszcze 28 % 5 g
węglowodany 28 % 5 g
91 kcal
IG: 40 / 0 / 60

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

aby rozpocząć, przygotuj wszystkie warzywa na danie. Dynię obrać, umyć i pokroić w kostkę. Cebulę i marchewkę również obrać, umyć. Drobno posiekaj cebulę i pokrój marchewki na średnie kawałki. Obierz, umyj i posiekaj czosnek przez prasę lub zetrzyj na drobnej tarce.
filet z kurczaka opłucz, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w drobną kostkę.

wlej trochę oleju roślinnego (połowę) na rozgrzaną patelnię i rozłóż połowę porcji pokrojonej w kostkę dyni. Smażyć dynię na złoty kolor i wlać śmietanę i bulion z kurczaka (można zastąpić warzywem). Wrzuć dynię i przykryj patelnię pokrywką. Na małym ogniu dusić dynię przez 20-25 minut, aż będzie miękka - aby można ją było przekłuć widelcem. Dodaj curry w proszku, kurkumę, sól, pieprz na patelnię i wszystko dokładnie wymieszaj. Ponownie przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Zdejmij patelnię z ognia i przenieś całą zawartość do miski blendera (lub robota kuchennego). Ubij wszystko, aż będzie gładkie na małych obrotach. Będzie to sos, który doprawi gotowe danie.

następnie przejdź bezpośrednio do duszenia warzyw i kurczaka. Dodaj olej do wolnej patelni, włóż posiekaną cebulę, marchewkę, czosnek, filet z kurczaka i drugą połowę pokrojonej w kostkę dyni. Piecz wszystko na średnim ogniu przez 5 minut. Następnie wlej sos dyniowo-śmietanowy na patelnię i dobrze wymieszaj, aby pokryć każdą porcję warzyw i mięsa tą mieszanką. Wyciśnij sok z limonki na warzywa i ponownie wymieszaj. Przykryj patelnię i gotuj dynię z warzywami i kurczakiem na małym ogniu przez 30 do 40 minut.

gdy danie będzie gotowe, przenieś je na ładne porcjowane talerze, posyp drobno posiekaną natką pietruszki i możesz podać! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Limonka - 16   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g

Podobne przepisy