skład / składniki
metoda gotowania
aby rozpocząć, przygotuj wszystkie warzywa na danie. Dynię obrać, umyć i pokroić w kostkę. Cebulę i marchewkę również obrać, umyć. Drobno posiekaj cebulę i pokrój marchewki na średnie kawałki. Obierz, umyj i posiekaj czosnek przez prasę lub zetrzyj na drobnej tarce.
filet z kurczaka opłucz, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w drobną kostkę.
wlej trochę oleju roślinnego (połowę) na rozgrzaną patelnię i rozłóż połowę porcji pokrojonej w kostkę dyni. Smażyć dynię na złoty kolor i wlać śmietanę i bulion z kurczaka (można zastąpić warzywem). Wrzuć dynię i przykryj patelnię pokrywką. Na małym ogniu dusić dynię przez 20-25 minut, aż będzie miękka - aby można ją było przekłuć widelcem. Dodaj curry w proszku, kurkumę, sól, pieprz na patelnię i wszystko dokładnie wymieszaj. Ponownie przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Zdejmij patelnię z ognia i przenieś całą zawartość do miski blendera (lub robota kuchennego). Ubij wszystko, aż będzie gładkie na małych obrotach. Będzie to sos, który doprawi gotowe danie.
następnie przejdź bezpośrednio do duszenia warzyw i kurczaka. Dodaj olej do wolnej patelni, włóż posiekaną cebulę, marchewkę, czosnek, filet z kurczaka i drugą połowę pokrojonej w kostkę dyni. Piecz wszystko na średnim ogniu przez 5 minut. Następnie wlej sos dyniowo-śmietanowy na patelnię i dobrze wymieszaj, aby pokryć każdą porcję warzyw i mięsa tą mieszanką. Wyciśnij sok z limonki na warzywa i ponownie wymieszaj. Przykryj patelnię i gotuj dynię z warzywami i kurczakiem na małym ogniu przez 30 do 40 minut.
gdy danie będzie gotowe, przenieś je na ładne porcjowane talerze, posyp drobno posiekaną natką pietruszki i możesz podać! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Limonka - 16 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Rosół z kurczaka - 19 kcal/100g