gulasz wołowy ze śliwkami

pachnący gulasz wołowy z suszonymi śliwkami. Od dzieciństwa uwielbiam potrawy ze smażonej lub duszonej wołowiny z różnymi sosami i sosami. Pod tym względem gulasz jest idealnym daniem - jest mięso i pyszny sos. Do dekoracji można przygotować makaron, ryż lub tłuczone ziemniaki.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 10 g
tłuszcze 31 % 8 g
węglowodany 31 % 8 g
141 kcal
IG: 86 / 0 / 14

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Suszone śliwki moczyć w zimnej wodzie przez 20 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj mięso, osusz i pokrój na duże kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Smaż wołowinę na głębokiej patelni na oleju roślinnym, aż cały płyn wyparuje i pojawi się złoty kolor.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na innej patelni usmaż mąkę na lekko złoty kolor.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj śmietanę, 250 ml wody do mąki i wymieszaj. Mieszając, zagotuj sos na małym ogniu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na koniec dodaj zmielony czarny pieprz i cynamon, wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej powstały sos na patelnię z mięsem, wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej pozostałą wodę, wymieszaj sos, aż będzie gładki, zagotuj i gotuj na wolnym ogniu przez 30-35 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    10 minut przed gotowaniem, gdy płyn jest w połowie odparowany, dodaj suszone śliwki. Lepiej posolić danie na samym końcu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal / 100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal / 100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy