gulasz wołowy ze śliwkami
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki.
Krok 2:
Suszone śliwki moczyć w zimnej wodzie przez 20 minut.
Krok 3:
Umyj mięso, osusz i pokrój na duże kawałki.
Krok 4:
Smaż wołowinę na głębokiej patelni na oleju roślinnym, aż cały płyn wyparuje i pojawi się złoty kolor.
Krok 5:
Na innej patelni usmaż mąkę na lekko złoty kolor.
Krok 6:
Dodaj śmietanę, 250 ml wody do mąki i wymieszaj. Mieszając, zagotuj sos na małym ogniu.
Krok 7:
Na koniec dodaj zmielony czarny pieprz i cynamon, wymieszaj.
Krok 8:
Wlej powstały sos na patelnię z mięsem, wymieszaj.
Krok 9:
Wlej pozostałą wodę, wymieszaj sos, aż będzie gładki, zagotuj i gotuj na wolnym ogniu przez 30-35 minut.
Krok 10:
10 minut przed gotowaniem, gdy płyn jest w połowie odparowany, dodaj suszone śliwki. Lepiej posolić danie na samym końcu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal / 100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal / 100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g