skład / składniki
metoda gotowania
ryba klasztorna jest zdrowym daniem dla całej rodziny, ponieważ zawiera ryby białych odmian-chude, ale jednocześnie pożywne dla ludzkiego ciała. Jednocześnie produkty są bardzo proste i niedrogie dla budżetu rodzinnego. Ponadto danie jest przygotowywane szybko i prosto, a wynik zadowoli każdego miłośnika ryb i nie tylko.
pierwszym krokiem jest włączenie piekarnika o 200 stopni, ponieważ końcowym procesem naczynia jest pieczenie.
lepiej jest wziąć białą rybę - ma szczególnie delikatne i jednocześnie chude mięso. W tym przypadku używany jest sandacz. Jego mięso jest dobre dla osób w różnym wieku, smaczne i ma niską zawartość kości. Ale możesz też wziąć okonia, morszczuka i inne.
oczyść rybę, umyj, osusz i pokrój na porcje o grubości 2-3 cm. Kawałki soli, pieprzu i dobrze zwiń każdy ze wszystkich stron w mące.
wlej trochę oleju roślinnego (połowę) na patelnię i smaż kawałki ryby na średnim ogniu na złoty kolor. Umieść steki z sandacza w naczyniu do serwowania.
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i zetrzeć na grubej tarce.
oczyść, umyj i osusz warzywa. Pokrój ziemniaki w cienkie plasterki. Pokrój cebulę w półpierścienie.
posiekane warzywa włożyć na rozgrzaną patelnię z pozostałym olejem i na średnim ogniu lekko podsmażyć na złoty kolor.
ułóż smażoną rybę w odpowiednim naczyniu do pieczenia lub po prostu na głębokiej blasze do pieczenia.
na wierzch wylej warstwę startych jajek na twardo.
następnie równomiernie rozprowadź warstwę smażonych ziemniaków z cebulą.
posmaruj górną warstwę naczynia majonezem.
włóż rybę i ziemniaki do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut lub do momentu, aż górna warstwa się zrumieni.
ryba w stylu klasztornym jest gotowa. Przenieś go na porcjowane talerze i podawaj natychmiast.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Sandacz gotowany - 97 kcal/100g
- Sandacz - 89 kcal/100g
- Sandacz świeży - 84 kcal/100g
- Sandacz nadziewany - 144 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g