Ryba po klasztornie

udane połączenie prostych potraw i wspaniałego smaku! Ryba klasztorna to obfite, smaczne i niedrogie danie dla całej rodziny. Przygotowanie jest proste - szybko się je. Delikatny smak białej ryby idealnie komponuje się z ziemniakami i gotowanymi jajkami, a oryginalna porcja sprawia, że to danie jest świąteczne i niezapomniane.
FrancaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 8 g
tłuszcze 21 % 5 g
węglowodany 46 % 11 g
112 kcal
IG: 82 / 0 / 18

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 16 min

ryba klasztorna jest zdrowym daniem dla całej rodziny, ponieważ zawiera ryby białych odmian-chude, ale jednocześnie pożywne dla ludzkiego ciała. Jednocześnie produkty są bardzo proste i niedrogie dla budżetu rodzinnego. Ponadto danie jest przygotowywane szybko i prosto, a wynik zadowoli każdego miłośnika ryb i nie tylko.

pierwszym krokiem jest włączenie piekarnika o 200 stopni, ponieważ końcowym procesem naczynia jest pieczenie.

lepiej jest wziąć białą rybę - ma szczególnie delikatne i jednocześnie chude mięso. W tym przypadku używany jest sandacz. Jego mięso jest dobre dla osób w różnym wieku, smaczne i ma niską zawartość kości. Ale możesz też wziąć okonia, morszczuka i inne.

oczyść rybę, umyj, osusz i pokrój na porcje o grubości 2-3 cm. Kawałki soli, pieprzu i dobrze zwiń każdy ze wszystkich stron w mące.

wlej trochę oleju roślinnego (połowę) na patelnię i smaż kawałki ryby na średnim ogniu na złoty kolor. Umieść steki z sandacza w naczyniu do serwowania.

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i zetrzeć na grubej tarce.

oczyść, umyj i osusz warzywa. Pokrój ziemniaki w cienkie plasterki. Pokrój cebulę w półpierścienie.

posiekane warzywa włożyć na rozgrzaną patelnię z pozostałym olejem i na średnim ogniu lekko podsmażyć na złoty kolor.

ułóż smażoną rybę w odpowiednim naczyniu do pieczenia lub po prostu na głębokiej blasze do pieczenia.

na wierzch wylej warstwę startych jajek na twardo.
następnie równomiernie rozprowadź warstwę smażonych ziemniaków z cebulą.

posmaruj górną warstwę naczynia majonezem.

włóż rybę i ziemniaki do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut lub do momentu, aż górna warstwa się zrumieni.

ryba w stylu klasztornym jest gotowa. Przenieś go na porcjowane talerze i podawaj natychmiast.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Sandacz gotowany - 97   kcal/100g
  • Sandacz - 89   kcal/100g
  • Sandacz świeży - 84   kcal/100g
  • Sandacz nadziewany - 144   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy