skład / składniki
metoda gotowania
aby zrobić naleśniki, wszystkie składniki muszą mieć tę samą temperaturę pokojową. Zadbaj o to z wyprzedzeniem. Wyjmij kefir i jajka z lodówki i pozwól im leżeć w kuchni, na stole.
aby zrobić ciasto naleśnikowe, połącz jajko z cukrem i lekko wstrząśnij trzepaczką.
następnie wlej olej roślinny, kefir i dodaj mąkę z sodą. Przesiej mąkę wcześniej przez sito, aby nasycić ją tlenem. Do czego to służy? Dzięki przesianej mące gotowe naleśniki będą najbardziej delikatne.
dobrze wymieszaj wszystkie składniki, aby nie pozostały grudki mąki. Aby to zrobić, możesz skorzystać z pomocy miksera.
teraz, nie przerywając mieszania, wlej wrzącą wodę do ciasta. Po co to robić? Dzięki dodanej wrzącej wodzie mąka natychmiast się zaparzy, co w końcu da nam bardzo plastyczne ciasto, które będzie mniej podatne na pękanie podczas pieczenia.
gotowe ciasto odstaw na 5-10 minut.
sprawdź jego konsystencję. Aby uzyskać koronkowe naleśniki, musi być wystarczająco płynny. Do regulacji gęstości użyj mąki lub wody.
aby upiec naleśniki, weź patelnię naleśnikową i podgrzej ją, aż będzie bardzo gorąca. Za pomocą pędzla posmaruj powierzchnię patelni odrobiną oleju roślinnego.
wlej ciasto na patelnię bardzo cienką warstwą i rozprowadź na całej powierzchni. Ponieważ patelnia jest bardzo gorąca, ciasto natychmiast zaczyna bulgotać i pojawiają się na powierzchni dziury, które wyglądają jak koronki.
piecz naleśniki z obu stron na złoty kolor. Uważaj, aby naleśniki się nie przypaliły. Nie zostawiaj ich bez opieki.
ułóż gotowe naleśniki na talerzu i trzymaj je pod pokrywką, aby ich krawędzie nie zaczęły wysychać.
podawaj gotowe naleśniki.
smacznego!
możesz gotować takie naleśniki w mleku. Najważniejsze jest to, że patelnia jest bardzo dobrze rozgrzana podczas pieczenia.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal / 100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g