mięso z rozmarynem pieczone w piekarniku

aromatyczne i bardzo smaczne mięso, łatwe i szybkie w przygotowaniu. Pieczone w piekarniku mięso rozmarynowe to obfita przekąska na rodzinny lub świąteczny stół. Rozmaryn może być stosowany zarówno w postaci świeżych gałązek, jak i suszony. Ta przyprawa doskonale komponuje się z mięsem, nadaje mu przyjemny smak i aromat. Do pieczenia nadaje się nie tylko wieprzowina, ale także wołowina, jagnięcina czy kurczak. Mięso przygotowuje się w folii, dzięki czemu okazuje się soczyste i delikatne. Pieczony schab można podawać na stole z dodatkiem ziemniaków.
NinelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 63 % 26 g
tłuszcze 34 % 14 g
węglowodany 2 % 1 g
244 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

1. Opłucz wieprzowinę wodą, wytrzyj. Odetnij arkusz folii, aby można było owinąć mięso.
2. Obierz ząbki czosnku ze skóry. Pokrój czosnek na cienkie talerze. Naszpikuj kawałek mięsa czosnkiem.
3. Nasmaruj folię olejem roślinnym. Włóż mięso, posyp solą, pieprzem i rozmarynem.
4. Owinąć folią i wstawić do nagrzanego piekarnika. Mięso piecze się przez około 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Pokrój Schłodzone mięso na kawałki i podawaj. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Schab surowy wędzony - 469   kcal/100g
  • Schab - 242   kcal/100g
  • Rozmaryn suchy - 131   kcal/100g

Podobne przepisy