filet z pangi w cieście pomidorowym na patelni

Piękna pyszna, apetyczna, soczysta ryba w cieście pomidorowym! Ciasto na filet pangasius w naszym przepisie można nieco zmienić i dodać zamiast kwaśnej śmietany, na przykład niesłodzony jogurt, lub całkowicie zastąpić śmietaną lub mlekiem. Efekt końcowy zależy w dużej mierze od tego, jakich przypraw użyjesz.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu
4 miejsce w konkursie najlepsze z nowych przepisów-wszyscy są zaangażowani!

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 12 g
tłuszcze 55 % 17 g
węglowodany 6 % 2 g
208 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak szybko i smacznie usmażyć filet z pangi w cieście na patelni? Najpierw wyjmij rybę z zamrażarki i pozostaw do rozmrożenia w temperaturze pokojowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby szybciej rozmrozić filet, czasami zanurzam go na chwilę w zimnej wodzie. Następnie spuszczam wodę, rozprowadzam pangasius na papierowych serwetkach i suszę nimi ryby ze wszystkich stron, aby pozbyć się nadmiaru wody.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój Pangasius na porcje o szerokości około 4-5 centymetrów. W razie potrzeby można ciąć cieńsze.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W osobnym pojemniku ubij jajko, dodaj śmietanę i koncentrat pomidorowy. Sól, pieprz, posyp ulubionymi suchymi przyprawami. Użyłam szczypty gałki muszkatołowej i suchej bazylii. Wymieszać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj stopniowo przesianą mąkę i natychmiast wymieszaj wszystko trzepaczką, aby nie tworzyły się grudki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Mąka może wymagać trochę więcej, skup się na konsystencji ciasta. Powinien być jak niezbyt gęsta śmietana.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posyp kawałki ryby czosnkiem w proszku, zmielonym czerwonym i czarnym pieprzem, tutaj również użyj dowolnych przypraw.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zanurz każdy kawałek po obu stronach w cieście.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Aby równomiernie rozprowadzić ciasto na całej rybie, zanurzam pangasius w pojemniku i delikatnie mieszam kawałki łyżką stołową.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na patelni z grubym dnem rozgrzej bezzapachowy olej roślinny. Smaż rybę na małym ogniu z obu stron, aż będzie miękka. Zajmie to bardzo mało czasu, skup się na cieście, powinno się smażyć.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ułóż kawałki pangi na papierowych serwetkach, aby pozbyć się nadmiaru oleju. Gotowe!

ryby można podawać ze świeżymi warzywami lub dowolnymi sałatkami. Będzie również dobry z tłuczonymi ziemniakami lub gotowaną kaszą gryczaną.

Pangasius w cieście pomidorowym jest pyszny na ciepło i na zimno.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g
  • Pangasius - 89   kcal/100g

Podobne przepisy