skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak szybko i smacznie usmażyć filet z pangi w cieście na patelni? Najpierw wyjmij rybę z zamrażarki i pozostaw do rozmrożenia w temperaturze pokojowej.
Krok 2:
Aby szybciej rozmrozić filet, czasami zanurzam go na chwilę w zimnej wodzie. Następnie spuszczam wodę, rozprowadzam pangasius na papierowych serwetkach i suszę nimi ryby ze wszystkich stron, aby pozbyć się nadmiaru wody.
Krok 3:
Pokrój Pangasius na porcje o szerokości około 4-5 centymetrów. W razie potrzeby można ciąć cieńsze.
Krok 4:
W osobnym pojemniku ubij jajko, dodaj śmietanę i koncentrat pomidorowy. Sól, pieprz, posyp ulubionymi suchymi przyprawami. Użyłam szczypty gałki muszkatołowej i suchej bazylii. Wymieszać.
Krok 5:
Dodaj stopniowo przesianą mąkę i natychmiast wymieszaj wszystko trzepaczką, aby nie tworzyły się grudki.
Krok 6:
Mąka może wymagać trochę więcej, skup się na konsystencji ciasta. Powinien być jak niezbyt gęsta śmietana.
Krok 7:
Posyp kawałki ryby czosnkiem w proszku, zmielonym czerwonym i czarnym pieprzem, tutaj również użyj dowolnych przypraw.
Krok 8:
Zanurz każdy kawałek po obu stronach w cieście.
Krok 9:
Aby równomiernie rozprowadzić ciasto na całej rybie, zanurzam pangasius w pojemniku i delikatnie mieszam kawałki łyżką stołową.
Krok 10:
Na patelni z grubym dnem rozgrzej bezzapachowy olej roślinny. Smaż rybę na małym ogniu z obu stron, aż będzie miękka. Zajmie to bardzo mało czasu, skup się na cieście, powinno się smażyć.
Krok 11:
Ułóż kawałki pangi na papierowych serwetkach, aby pozbyć się nadmiaru oleju. Gotowe!
ryby można podawać ze świeżymi warzywami lub dowolnymi sałatkami. Będzie również dobry z tłuczonymi ziemniakami lub gotowaną kaszą gryczaną.
Pangasius w cieście pomidorowym jest pyszny na ciepło i na zimno.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g
- Pangasius - 89 kcal/100g