tartaletki z szynką i serem

proste! Pyszne! Apetyczny! Na każde wakacje! Tartaletki z szynką i serem to bardzo smaczna przekąska, idealna na bufet, piknik lub rodzinne przyjęcie. Można go podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno - będzie równie smaczny! Same tartaletki można kupić w dowolnym supermarkecie lub przygotować samodzielnie.
mariyaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 9 g
tłuszcze 62 % 31 g
węglowodany 20 % 10 g
351 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

do tego dania potrzebne będą same tartaletki. Można je przygotować samodzielnie lub kupić w gotowej formie w sklepie. Tartaletki są potrzebne z ciasta kruchego.

aby podgrzać, włącz piekarnik o 180 stopni.

następnie musisz przygotować nadzienie do tej pysznej przekąski. Szynkę pokroić w drobną kostkę. Ser można wziąć według własnego gustu, ale najlepiej twardych odmian. Dzięki temu łatwiej będzie go pokroić na małe kawałki - możesz także pokroić w kostkę.

następnie przygotuj pieczarki do nadzienia. Grzyby nadadzą gotowym tartaletkom pikantny leśny smak i apetyczny aromat. Opłucz niewielką ilość pieczarek pod bieżącą wodą i wytrzyj ręcznikami papierowymi. Następnie połóż grzyby na desce do krojenia i pokrój je na cienkie talerze. Wlej trochę oliwy z oliwek na patelnię i smaż pieczarki na średnim ogniu, aż będą lekko złote. Połóż grzyby na talerzu uprzednio pokrytym papierowymi serwetkami, aby wchłonąć nadmiar oleju.

w osobnej misce wymieszaj wszystkie przygotowane składniki na przekąskę - pokrojony w kostkę twardy ser i szynkę oraz smażone pieczarki. A następnie równomiernie rozprowadź nadzienie w tartaletach.

W małej misce lub głębokim talerzu lekko ubij śmietanę ręczną trzepaczką lub widelcem. Dodaj sól według własnych upodobań. Ilość soli zależy od rodzaju sera i rodzaju szynki używanej do nadzienia. Jeśli samo nadzienie jest słone, można dodać minimum soli.

Nadziewane tartaletki przełożyć na blachę do pieczenia. Na wierzch posmaruj tartaletki mieszanką bitej śmietany. Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 15 minut lub trochę dłużej, aż tartaletki się zrumienią.

gotowe pieczone tartaletki z serem i szynką udekoruj świeżą natką pietruszki.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal / 100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal / 100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Gotowana szynka - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal / 100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Tartaletki - 514   kcal/100g

Podobne przepisy