skład / składniki
metoda gotowania
do tego dania potrzebne będą same tartaletki. Można je przygotować samodzielnie lub kupić w gotowej formie w sklepie. Tartaletki są potrzebne z ciasta kruchego.
aby podgrzać, włącz piekarnik o 180 stopni.
następnie musisz przygotować nadzienie do tej pysznej przekąski. Szynkę pokroić w drobną kostkę. Ser można wziąć według własnego gustu, ale najlepiej twardych odmian. Dzięki temu łatwiej będzie go pokroić na małe kawałki - możesz także pokroić w kostkę.
następnie przygotuj pieczarki do nadzienia. Grzyby nadadzą gotowym tartaletkom pikantny leśny smak i apetyczny aromat. Opłucz niewielką ilość pieczarek pod bieżącą wodą i wytrzyj ręcznikami papierowymi. Następnie połóż grzyby na desce do krojenia i pokrój je na cienkie talerze. Wlej trochę oliwy z oliwek na patelnię i smaż pieczarki na średnim ogniu, aż będą lekko złote. Połóż grzyby na talerzu uprzednio pokrytym papierowymi serwetkami, aby wchłonąć nadmiar oleju.
w osobnej misce wymieszaj wszystkie przygotowane składniki na przekąskę - pokrojony w kostkę twardy ser i szynkę oraz smażone pieczarki. A następnie równomiernie rozprowadź nadzienie w tartaletach.
W małej misce lub głębokim talerzu lekko ubij śmietanę ręczną trzepaczką lub widelcem. Dodaj sól według własnych upodobań. Ilość soli zależy od rodzaju sera i rodzaju szynki używanej do nadzienia. Jeśli samo nadzienie jest słone, można dodać minimum soli.
Nadziewane tartaletki przełożyć na blachę do pieczenia. Na wierzch posmaruj tartaletki mieszanką bitej śmietany. Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 15 minut lub trochę dłużej, aż tartaletki się zrumienią.
gotowe pieczone tartaletki z serem i szynką udekoruj świeżą natką pietruszki.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal / 100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal / 100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Gotowana szynka - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal / 100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Tartaletki - 514 kcal/100g