naleśniki Królewskie
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
* roztop masło bez gotowania, lekko ostudź, wymieszaj z 5 żółtkami i cukrem. Zmiel powstałą masę do uzyskania jednorodnej kremowej konsystencji.
• połącz mąkę z 2 szklankami śmietany, umieść na umiarkowanym ogniu i mieszając doprowadzaj do gęstej śmietany. Niech ciasto ostygnie.
• Połącz ciasto z masą żółtkową, dodaj 1 szklankę bitej śmietany, dobrze wymieszaj i upiecz naleśniki na małym ogniu.
• połącz mąkę z 2 szklankami śmietany, umieść na umiarkowanym ogniu i mieszając doprowadzaj do gęstej śmietany. Niech ciasto ostygnie.
• Połącz ciasto z masą żółtkową, dodaj 1 szklankę bitej śmietany, dobrze wymieszaj i upiecz naleśniki na małym ogniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal / 100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g