skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak dusić mięso w garnkach w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Z mięsa mam wieprzowinę, ale możesz wziąć dowolne-wołowinę, jagnięcinę, kurczaka, indyka. W razie potrzeby możesz dodać ziemniaki, słodką paprykę — różne przyprawy do tego dania - za każdym razem otrzymasz nowe danie! Oferuję podstawowy przepis, który możesz zmienić według własnego gustu.
Krok 2:
Zdejmij mięso z folii, opłucz, osusz i pokrój na małe kawałki.
Krok 3:
Cebulę obrać i pokroić w dużą kostkę.
Krok 4:
Na rozgrzanym oleju na patelni lekko podsmaż cebulę-nie do smażenia, ale tylko dla lekkiego zmiękczenia i przezroczystości. Lepiej to zrobić na małym ogniu.
Krok 5:
Włóż smażoną cebulę do przygotowanych garnków.
Krok 6:
Następnie na patelni porcjami w oleju roślinnym lekko usmaż mięso. Tutaj można już zrobić więcej ognia, aby mięso było smażone, a nie duszone. Dzięki takiemu prażeniu na mięsie powstaje skorupa ,która & quot;uszczelnia & quot; sok w środku, dzięki czemu mięso pozostanie miękkie i soczyste.
Krok 7:
Ułóż smażone kawałki mięsa w garnkach do góry.
Krok 8:
Zdejmij skórkę z pomidora. Jak łatwo usunąć skórkę z pomidorów? Umyj je, wykonaj nacięcia na krzyż ostrym nożem. Zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Wyjmij, lekko ostudź i zdejmij skórkę. Pokrój miąższ pomidorów w drobną kostkę.
Krok 9:
Połóż pokrojone pomidory na mięsie. Dodaj pół szklanki gorącej wody do każdego garnka, sól i pieprz. Możesz także dodać swoje ulubione przyprawy. Dodaj kilka liści laurowych. Przykryj garnki pokrywkami. Jeśli ich nie masz, przykryj je folią. Innym ciekawym sposobem duszenia jest uszczelnienie garnków ciastem, gotowym łuszczącym się lub domowym przaśnym.
Krok 10:
Umieść garnki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na półtorej godziny. Oblicz dokładny czas gotowania w piekarniku i mięsie: kurczak będzie duszony mniej, wołowina dłużej.
Krok 11:
Podawaj danie na gorąco z ziołami i dowolnym dodatkiem. smacznego!
gotowanie tego dania nie wymaga żadnych specjalnych kłopotów. Wystarczy wybrać dobre mięso, uzupełnić je posiekaną cebulą i pomidorami, doprawić solą i czarnym pieprzem, liściem laurowym, włożyć do piekarnika i zapomnieć o nim na półtorej godziny-to wszystko! Wyjmij garnki z aromatycznym mięsem, podawaj z dodatkami.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g