Nalisniki

rumiane nalystniki to idealne wypieki na herbatę! Cienkie naleśniki, nalistniki, można podawać z miodem, kwaśną śmietaną, gęstymi jagodami lub jogurtem owocowym. Smażone mięso mielone, sałatka jarzynowa, smażone nadzienie grzybowe można zawinąć w Solone nalistniki.
prikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 5 g
tłuszcze 25 % 8 g
węglowodany 59 % 19 g
158 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki do stworzenia cienkich naleśników.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej mleko o dowolnej zawartości tłuszczu do głębokiej salaterki lub miski, wlej wodę, wbij tam jaja kurze. Dodaj sól i cukier granulowany. Dokładnie ubij wszystko trzepaczką lub mikserem na niskich obrotach.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj mąkę pszenną, najlepiej ją wcześniej przesiać. Do ciasta dodaje się mąkę najwyższej jakości. wymieszaj lub ubij, aby nie powstały grudki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej olej roślinny bez ostrego zapachu do przygotowanego ciasta, wymieszaj i pozostaw na 20 minut. W tym czasie gluten zostanie aktywowany, ciasto stanie się grubsze. Po określonym czasie dokładnie wymieszaj ciasto, podnosząc mąkę z dna.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Mocno podgrzej patelnię na kuchence, posmaruj ją olejem roślinnym - tylko za pierwszym razem. Wlej porcję ciasta na gorącą patelnię i przewiń, tworząc zaokrąglony naleśnik. Pierwszy naleśnik może być gęsty ze względu na olej obecny na patelni, kolejne naleśniki będą coraz cieńsze, najważniejsze jest, aby wlać ciasto na gorącą patelnię bardzo cienką warstwą. Piec przez pół minuty, aż brzegi wyschną.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podważ wysuszone krawędzie szpatułką i odwróć, piecz przez kolejne pół minuty i wyjmij na talerz. W ten sposób upiecz całe pozostałe ciasto porcjami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowe nalistniki można posmarować masłem lub smalcem. Podawaj na gorąco z różnymi słodkimi sosami, dodatkami, owocami.

Nalistniki-cienkie naleśniki, w które zwykle owija się różne nadzienia. Takie wypieki są zarówno słodkie, jak i słone - wszystko zależy od Twojego gustu. Uważa się, że im cieńsze są naleśniki, tym bardziej doświadczony jest kucharz, który je tworzy! Możesz obalić ten mit, nawet jeśli nigdy nie zrobiłeś takiego wypieku - po prostu postępuj zgodnie z tym przepisem na stronie. Pamiętaj, aby "odpocząć" ciastu, w przeciwnym razie naleśniki pękną podczas przewracania na drugą stronę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy