stek z różowego łososia na patelni

stek z różowego łososia na patelni to świetne danie główne na lunch. Stek z różowego łososia na patelni to bardzo proste danie. Gotowanie smażonych steków jest bardzo proste, możesz użyć do tego różnych marynat, możesz po prostu dodać sól do ryby i dodać trochę cebuli - to kwestia twojego gustu. Steki z różowego łososia przygotowane według proponowanego przepisu są bardzo apetyczne, smaczne i aromatyczne - czosnek praktycznie nie jest wyczuwalny, a ryba okazuje się bardzo soczysta.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 55 % 16 g
tłuszcze 41 % 12 g
węglowodany 3 % 1 g
182 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Steki z różowego łososia na patelni są bardzo niezwykłe w tym przepisie. Weź steki rybne, czosnek, sok z cytryny, sól i oliwę z oliwek do gotowania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W przypadku steków z różowego łososia usuń łuski, dobrze je spłucz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Osusz umyte steki z różowego łososia papierowym ręcznikiem kuchennym do sucha.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połącz zmiażdżony czosnek, sól i oliwę z oliwek w misce (możesz wziąć dowolne warzywa). Pozwól rybie trochę zanurzyć się w tej marynacie, od czasu do czasu polewając nią rybę i obracając kawałki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść stek z różowego łososia na rozgrzanej suchej patelni - wystarczy olej z marynatą czosnkową. Podsmaż steki z jednej strony bez przykrycia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz Odwróć steki na drugą stronę, przykryj pokrywką i ugotuj rybę. Podawaj natychmiast-łosoś jest pyszny, soczysty i apetyczny natychmiast po ugotowaniu, po schłodzeniu miąższ ryby zagęszcza się.

różowy łosoś należy do najmniej tłustych przedstawicieli gatunku łososia. Dlatego smażenie różowego łososia, aby pozostał soczysty, nie zawsze jest możliwe. Sukces potrawy zależy w dużej mierze od jakości ryby - w końcu różowy łosoś jest zamrożony w większości regionów. Ci, którzy mieli okazję spróbować świeżo złowionego różowego łososia (lub innych rodzajów czerwonych ryb), nigdy nie zgodzą się na mrożoną wersję - jej smak jest zbyt różny. Ale postaramy się jak najlepiej wykorzystać i smak z opcji, którą mamy.
dobrze, jeśli udało Ci się kupić różowego łososia pierwszego mrozu - tj. takiego, który nie był już rozmrażany. Steki z różowego łososia są teraz sprzedawane w dość dobrej jakości, widać to na zdjęciu, miąższ jest jasny, gęsty - możesz być pewien, że każde danie wyjdzie z tej jakości ryby.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Stek z różowego łososia - 116   kcal/100g

Podobne przepisy