grzyby miodowe w śmietanie

delikatne danie z grzybów miodowych w śmietanie! Grzyby leśne są ulubionym produktem wielu ludzi. Istnieje wiele różnych przepisów na przygotowanie pysznych dań z grzybów leśnych. Ale prawdziwi smakosze z wielu gatunków grzybów leśnych wolą grzyby miodowe, uważając te grzyby za najsmaczniejsze i najbardziej aromatyczne. Ulubionym przez wielu jest danie-grzyby miodowe duszone w śmietanie. Grzyby są miękkie i delikatne o przyjemnym kremowym smaku i aromacie grzybów leśnych. Jednak przygotowanie tego dania nie wymaga dużo czasu i żadnych umiejętności.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 2 g
tłuszcze 64 % 9 g
węglowodany 21 % 3 g
100 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na grzyby miodowe duszone w śmietanie. Nie potrzebujesz wielu produktów, są to same grzyby miodowe, śmietana, przyprawy do smaku i olej roślinny. Grzyby miodowe mogą być używane świeże, zbierane tylko w lesie lub mrożone, co pozwala gotować takie potrawy nawet zimą. Moje grzyby miodowe, sortujemy, usuwamy dolną część nóg.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wiele gospodyń domowych nie gotuje grzybów miodowych przed smażeniem lub duszeniem. Ale nadal lepiej to zrobić, znacznie skróci to proces gotowania i pozwoli przygotować smaczne i zdrowe danie. Grzyby miodowe wkładamy do rondla, napełniamy wodą i gotujemy w osolonej wodzie przez 15 minut od momentu zagotowania wody. Spuść wodę, wrzuć grzyby do durszlaka, aby płyn był dobrze szklany.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i pokrój w krążki lub kostki nożem. Na patelni rozgrzej olej roślinny. Na rozgrzanym oleju roślinnym kładziemy grzyby miodowe, smażymy grzyby przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając łopatką. Grzyby powinny uzyskać złotą skórkę. Wprowadzamy posiekaną cebulę na patelnię do grzybów miodowych. Wymieszaj składniki i smaż na małym ogniu, aż cebula będzie miękka i przezroczysta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie umieść śmietanę na patelni z grzybami, wlej niewielką ilość wody, dodaj sól i czarny pieprz do smaku. Wymieszaj składniki. Przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz ogień do powolnego i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    . Następnie włóż łyżkę mąki do bulionu i szybko wymieszaj szpatułką, aby mąka nie zebrała się w grudki. Gotuj grzyby miodowe w sosie śmietanowym przez około 15 minut. Wyłącz ogień. Pozostaw naczynie pod pokrywką na około 15 minut. Następnie podajemy do stołu jako niezależne danie lub z dodatkiem do smaku: ziemniaki, płatki zbożowe lub makaron. Smacznego!

*

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Grzyby miodowe - 20   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy