jajecznica serduszko z parówką

idealne śniadanie na Walentynki i nie tylko! Co jest prostsze niż kiełbaski i jajka? Ale te proste potrawy, przygotowane z miłością przez umiejętne uchwyty, zamieniają się w piękne danie, które z pewnością zachwyci i zaskoczy Twoich bliskich! A co może być przyjemniejszego niż uśmiech na Twoich ulubionych twarzach!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 34 % 11 g
tłuszcze 63 % 20 g
węglowodany 3 % 1 g
231 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Oto wszystkie niezbędne składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Parówki czyścimy

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotuj kiełbaski przez 2-3 minuty, to nada im elastyczność w przyszłości

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyciągamy gotowane kiełbaski

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój kiełbasę wzdłuż, ale nie do końca

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Odwracamy krawędzie kiełbasy i mocujemy wykałaczką. Jeśli kiełbaski nie są wstępnie ugotowane, najprawdopodobniej pękną na pół

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Delikatnie rozłóż na patelni i smaż przez 1-2 minuty na średnim ogniu

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Odwracamy nasze serca i dociskamy je szpatułką do patelni, aby ściśle do niej przylegały

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wbijamy jajko w każde serce-widać, że białko trochę wyciekło, ale to nie jest straszne, ved pod koniec gotowania łatwo go przyciąć nożem

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przykryj i smaż na małym ogniu przez 10-12 minut, aż białko się ugotuje

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotowe jajecznice-serca układamy na talerzu i dekorujemy według własnych upodobań i pragnień

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Kochaj i bądź kochany!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.

jeśli boisz się jajek i jajecznic, które nie przeszły długotrwałej obróbki cieplnej, radzę przykryć patelnię pokrywką, oczywiście zepsujesz rodzaj naczynia, ale twoja dusza będzie spokojna.

Wskazówka dla najbardziej "doświadczonych". Upewnij się, że twoje danie się nie pali. Nie skupiaj się na czasie gotowania, ale na potrzebnej konsystencji.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kiełbaski "mleczne" - 266   kcal/100g
  • Kiełbaski"ruskie" - 243   kcal/100g
  • Kiełbaski wieprzowe - 324   kcal/100g
  • Parówki konserwowe - 228   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy