kaczka z gruszką

kaczka z owocami i sosem winnym to prawdziwy klasyk. Dodatek nie jest tutaj szczególnie potrzebny. Ale jeśli chcesz, możesz uzupełnić danie piramidami z tłuczonych ziemniaków lub gotowanymi warzywami. Aby uzyskać piękną porcję, lepiej jest wziąć niezbyt duże gruszki, aby nie trzeba było ich przeciąć na pół.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 7 g
tłuszcze 42 % 11 g
węglowodany 31 % 8 g
170 kcal
IG: 88 / 0 / 13

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj i osusz pierś z kaczki. Na skórze wykonaj ukośne nacięcia. Sól, pieprz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na głębokiej patelni rozgrzej 1 łyżkę masła. Umieść piersi kaczki na patelni, skórą do dołu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Smażyć na małym ogniu przez około 35 minut. Następnie odwróć pierś i smaż przez kolejne 5-7 minut. Możesz smażyć przez 20 minut, a następnie przenieść mięso na blachę do pieczenia pokrytą folią. Piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój piersi z kaczki na cienkie plasterki, ułóż na talerzu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj gruszkę, obierz, uważając, aby nie odłamać ogona. Pokroić na dwie części. Jeśli gruszka jest mała, nie można jej ciąć. Miałem duży, więc musiałem go wyciąć, aby szybko zgasł.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej wino do rondla i zagotuj. Dodaj anyż i całe gruszki. Gotować na wolnym ogniu, aż gruszki się ugotują.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmij gotowe gruszki z patelni, przenieś na półmisek.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Do wina, w którym gotowano gruszki, dodaj masło i cukier. Gotuj, mieszając, aż zgęstnieje.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pokrój piersi z kaczki na cienkie plasterki, ułóż na talerzu. Dodaj tam połówki gruszek. Skrop sosem winnym i udekoruj świeżymi jagodami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Badian - 337   kcal/100g
  • Pierś z kaczki - 241   kcal/100g

Podobne przepisy