skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki.
Krok 2:
Umyj i osusz pierś z kaczki. Na skórze wykonaj ukośne nacięcia. Sól, pieprz.
Krok 3:
Na głębokiej patelni rozgrzej 1 łyżkę masła. Umieść piersi kaczki na patelni, skórą do dołu.
Krok 4:
Smażyć na małym ogniu przez około 35 minut. Następnie odwróć pierś i smaż przez kolejne 5-7 minut. Możesz smażyć przez 20 minut, a następnie przenieść mięso na blachę do pieczenia pokrytą folią. Piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Krok 5:
Pokrój piersi z kaczki na cienkie plasterki, ułóż na talerzu.
Krok 6:
Umyj gruszkę, obierz, uważając, aby nie odłamać ogona. Pokroić na dwie części. Jeśli gruszka jest mała, nie można jej ciąć. Miałem duży, więc musiałem go wyciąć, aby szybko zgasł.
Krok 7:
Wlej wino do rondla i zagotuj. Dodaj anyż i całe gruszki. Gotować na wolnym ogniu, aż gruszki się ugotują.
Krok 8:
Wyjmij gotowe gruszki z patelni, przenieś na półmisek.
Krok 9:
Do wina, w którym gotowano gruszki, dodaj masło i cukier. Gotuj, mieszając, aż zgęstnieje.
Krok 10:
Pokrój piersi z kaczki na cienkie plasterki, ułóż na talerzu. Dodaj tam połówki gruszek. Skrop sosem winnym i udekoruj świeżymi jagodami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Badian - 337 kcal/100g
- Pierś z kaczki - 241 kcal/100g