skład / składniki
metoda gotowania
1. Aby przygotować pąki, pokrój je w fałdy na kawałki. Wytnij kanaliki i tłuszcz z każdego kawałka. Napełnij zimną wodą (możesz z sodą) przez 3-4 godziny. Zmieniaj wodę co godzinę i bardzo dobrze spłucz podroby.
2. Zrób ciasto. Aby to zrobić, przesiej mąkę, wymieszaj z drożdżami, cukrem i łyżeczką 0,5.sól. Dodaj ciepłą wodę (około 100 ml, to bardzo zależy od mąki), jajko i olej. Zagnieść miękkie ciasto i umieścić w ciepłym miejscu podejść.
3. Przygotowane nerki smażyć partiami na rozgrzanym oleju. Włóż gotowe do rondla.
4. Obierz cebulę i marchewkę. Pokrój na kawałki, jak chcesz. Usmaż je na patelni nerkowej i wyślij do nerek.
5. Napełnij nerki solanką ogórkową, umieść na kuchence i gotuj pod przykryciem przez 20 minut. Tutaj możesz dodać zioła i przyprawy.
6. Usmaż na patelni 2 łyżki mąki (najlepiej żytniej). Dodaj śmietanę do mąki i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut. Przepis jest stary rosyjski, ale przypomina mi ten sos śmietanowy Francuski beszamel...
7. Wyślij sos do nerek i gotuj wszystko razem przez 10 minut na małym ogniu.
8. Przenieś pąki do garnka. Rozwałkuj ciasto nieco większe niż średnica garnka i przykryj nim pąki. Włóż do piekarnika - 180 stopni i 15 minut. Następnie posmaruj wierzch wodą (lub jajkiem) i gotuj przez kolejne 5-10 minut.
podawaj z upałem-z upałem.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal / 100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal / 100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Ghee - 892 kcal / 100g
- Solanka - 1 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g
- Bulion mięsny - 34 kcal/100g
- Nerki wołowe - 86 kcal/100g