nerki cielęce w śmietanie

stary rosyjski przepis na nerki w śmietanie! Polizasz palce i odgryzasz! Co mogę powiedzieć?! Stare, smaczne, mądre, ale warto! Gotuj, spróbuj!
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 8 g
tłuszcze 27 % 6 g
węglowodany 36 % 8 g
118 kcal
IG: 25 / 0 / 75

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

1. Aby przygotować pąki, pokrój je w fałdy na kawałki. Wytnij kanaliki i tłuszcz z każdego kawałka. Napełnij zimną wodą (możesz z sodą) przez 3-4 godziny. Zmieniaj wodę co godzinę i bardzo dobrze spłucz podroby.
2. Zrób ciasto. Aby to zrobić, przesiej mąkę, wymieszaj z drożdżami, cukrem i łyżeczką 0,5.sól. Dodaj ciepłą wodę (około 100 ml, to bardzo zależy od mąki), jajko i olej. Zagnieść miękkie ciasto i umieścić w ciepłym miejscu podejść.
3. Przygotowane nerki smażyć partiami na rozgrzanym oleju. Włóż gotowe do rondla.
4. Obierz cebulę i marchewkę. Pokrój na kawałki, jak chcesz. Usmaż je na patelni nerkowej i wyślij do nerek.
5. Napełnij nerki solanką ogórkową, umieść na kuchence i gotuj pod przykryciem przez 20 minut. Tutaj możesz dodać zioła i przyprawy.
6. Usmaż na patelni 2 łyżki mąki (najlepiej żytniej). Dodaj śmietanę do mąki i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut. Przepis jest stary rosyjski, ale przypomina mi ten sos śmietanowy Francuski beszamel...
7. Wyślij sos do nerek i gotuj wszystko razem przez 10 minut na małym ogniu.
8. Przenieś pąki do garnka. Rozwałkuj ciasto nieco większe niż średnica garnka i przykryj nim pąki. Włóż do piekarnika - 180 stopni i 15 minut. Następnie posmaruj wierzch wodą (lub jajkiem) i gotuj przez kolejne 5-10 minut.
podawaj z upałem-z upałem.
miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal / 100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal / 100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Ghee - 892   kcal / 100g
  • Solanka - 1   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g
  • Bulion mięsny - 34   kcal/100g
  • Nerki wołowe - 86   kcal/100g

Podobne przepisy