Torebki naleśnikowe z kurczakiem i grzybami

oryginalne danie z pewnością zachwyci i zaskoczy rodzinę i gości! Wydaje się, że bardzo prosty przepis i nadziewane naleśniki nikogo nie zaskoczą, ale torebki naleśnikowe to zupełnie inna sprawa, prawda? Zwykle zachwycają zarówno dzieci, jak i dorosłych, a nadzienia można układać dowolnie. Ale najbardziej - jak na mój gust - z kurczakiem i grzybami. Z nią przygotujemy dziś torby...
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 7 g
tłuszcze 26 % 7 g
węglowodany 48 % 13 g
139 kcal
IG: 23 / 0 / 77

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 45 min

najpierw ugotujemy naleśniki:

1. Przesiej mąkę, wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem.
2. Wlej mleko do miski, rozbij do niej jajka. Wymieszaj je razem.
3. Wlej mieszankę mąki do miski, kontynuując ubijanie z małą prędkością.
4. Wlej olej roślinny, ponownie ubij. Gotowe ciasto powinno być dość płynne.
5. Dobrze podgrzej patelnię. Posmaruj go olejem roślinnym.
6. Piec naleśniki z obu stron. Pieczą się szybko. Ułóż gotowe naleśniki na talerzu w stos, smarując je masłem.

naleśniki są gotowe, możesz zrobić nadzienie:

7. Pokrój filet z kurczaka na małe kawałki.
8. Podgrzej patelnię olejem roślinnym( 1 łyżka stołowa), włóż mięso i smaż na dużym ogniu przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Zmniejsz ciepło do średniego.
9. Wlej wodę na patelnię, przykryj i gotuj mięso przez 10 minut.
10. W tym czasie pokrój pieczarki na małe kawałki. Umieść je na patelni, wymieszaj i gotuj wszystko razem przez 10 minut (do miękkości). Zdjąć z ognia.
11. Obierz marchewki i cebulę, drobno posiekaj oba. Smaż je na osobnej patelni w oleju roślinnym (0,5 łyżki) na złoty kolor.
12. Dodaj warzywa do kurczaka i grzybów, wymieszaj.
13. Drobno posiekaj koperek i natkę pietruszki, włóż na patelnię.
14. Dodaj tam sól i przyprawy, wszystko wymieszaj.

nadzienie też się ugotowało, zbieramy torebki:

15. Rozłóż nadzienie na naleśnikach, połóż na nim 1 łyżeczkę.śmietana.
16. Zbierz naleśnik w torbie, zawiąż cebulę.

woreczki są gotowe do podania.

dobry nastrój!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Szczypiorek - 30   kcal/100g

Podobne przepisy