skład / składniki
metoda gotowania
najpierw ugotujemy naleśniki:
1. Przesiej mąkę, wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem.
2. Wlej mleko do miski, rozbij do niej jajka. Wymieszaj je razem.
3. Wlej mieszankę mąki do miski, kontynuując ubijanie z małą prędkością.
4. Wlej olej roślinny, ponownie ubij. Gotowe ciasto powinno być dość płynne.
5. Dobrze podgrzej patelnię. Posmaruj go olejem roślinnym.
6. Piec naleśniki z obu stron. Pieczą się szybko. Ułóż gotowe naleśniki na talerzu w stos, smarując je masłem.
naleśniki są gotowe, możesz zrobić nadzienie:
7. Pokrój filet z kurczaka na małe kawałki.
8. Podgrzej patelnię olejem roślinnym( 1 łyżka stołowa), włóż mięso i smaż na dużym ogniu przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Zmniejsz ciepło do średniego.
9. Wlej wodę na patelnię, przykryj i gotuj mięso przez 10 minut.
10. W tym czasie pokrój pieczarki na małe kawałki. Umieść je na patelni, wymieszaj i gotuj wszystko razem przez 10 minut (do miękkości). Zdjąć z ognia.
11. Obierz marchewki i cebulę, drobno posiekaj oba. Smaż je na osobnej patelni w oleju roślinnym (0,5 łyżki) na złoty kolor.
12. Dodaj warzywa do kurczaka i grzybów, wymieszaj.
13. Drobno posiekaj koperek i natkę pietruszki, włóż na patelnię.
14. Dodaj tam sól i przyprawy, wszystko wymieszaj.
nadzienie też się ugotowało, zbieramy torebki:
15. Rozłóż nadzienie na naleśnikach, połóż na nim 1 łyżeczkę.śmietana.
16. Zbierz naleśnik w torbie, zawiąż cebulę.
woreczki są gotowe do podania.
dobry nastrój!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Szczypiorek - 30 kcal/100g