skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić kebab z dzika na grillu?
1. Pokrój mięso na porcje. Zwykle mięso nie jest myte (natychmiast stanie się dębowe, a zanieczyszczenia przyklejają się do lepkich folii - i tak nie są myte), ale po prostu są czyszczone z folii.
2. Pokrój cebulę (200 g) i włóż ją wraz z mięsem do miski. Dodaj sól i paprykę, ocet winny, olej i wszystko dobrze wymieszaj. Pozostaw do marynowania na co najmniej pół godziny. Bardzo długi czas też nie jest potrzebny-mięso wyschnie od octu.
3. Połóż mięso na szaszłykach i ugotuj szaszłyki na grillu. Nie polecam zakładania cebuli na szpikulec - pali się, smak mięsa uzyskuje się z goryczką. Ale to kwestia gustu.
4. Gotowy szaszłyk wyjąć na duże naczynie, posypać drobno posiekaną cebulą (100 g), drobno posiekaną natką pietruszki (lub rozerwać rękami), doprawić chrzanem.
miłego!
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Chrzanów - 49 kcal/100g
- Chrzan tarty z cytryną - 117 kcal/100g
- Chrzan tarty z czosnkiem - 72 kcal/100g
- Chrzan tarty stołowy - 117 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Ocet winny czerwony - 19 kcal/100g
- Mięso z dzika - 122 kcal/100g