skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić gruzińską sałatkę z wątróbką drobiową i pomidorami? Przygotuj niezbędne produkty. Jeśli wątróbka drobiowa jest zamrożona, rozmrozić ją w temperaturze pokojowej lub w lodówce. Pietruszkę można zastąpić kolendrą.
Krok 2:
Oczyść wątróbkę drobiową z żył, wtrąceń tłuszczowych i możliwych skrzepów krwi. Należy to zrobić, aby gotowa wątroba nie była gorzka. Umyj wątrobę, dokładnie osusz ręcznikami papierowymi.
Krok 3:
Posyp wątróbkę mąką, wymieszaj.
Krok 4:
Na patelni na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny. Nie trzeba mocno podgrzewać patelni, aby wątroba się nie przypaliła. Umieść panierowaną wątrobę na patelni. Rozmiar patelni powinien być wystarczający, aby wątroba zmieściła się w jednej warstwie. Smaż wątrobę na średnim ogniu z jednej strony przez 3 minuty.
Krok 5:
Następnie odwróć wątrobę na drugą stronę i smaż przez około 3 minuty, mieszając. Nie gotuj wątroby przez długi czas, aby nie stała się sucha i sztywna. Gdy kawałki całkowicie zmienią kolor, wyjmij patelnię z pieca. Przenieś gotową wątrobę do osobnej miski i ostudź.
Krok 6:
Obierz czosnek, przełóż przez prasę lub zetrzyj na drobnej tarce.
Krok 7:
Umyj pietruszkę, osusz, usuń duże, grube łodygi. Drobno posiekaj warzywa.
Krok 8:
Zmiel orzechy włoskie na drobne okruchy.
Krok 9:
Obierz, umyj czerwoną cebulę. Pokrój cebulę w cienkie półpierścienie.
Krok 10:
Umyj pomidory, osusz. Pokrój pomidory na średnie kliny. Wybierz pomidory dojrzałe, ale jędrne, aby po pokrojeniu nie straciły kształtu.
Krok 11:
W wygodnej misce połącz wszystkie przygotowane produkty: schłodzoną wątrobę, pomidory, cebulę, zioła, czosnek. Dodaj zmielony czarny pieprz, sól, orzechy włoskie. Dopraw sałatkę oliwą z oliwek, delikatnie wymieszaj. Pozostaw sałatkę na 10 minut.
Krok 12:
Przed podaniem posyp sałatkę ziarnami granatu. Smacznego!
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Granat - 52 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Wątróbka drobiowa - 140 kcal/100g