skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować mięso w kotle w piekarniku? Przygotuj wszystkie produkty wymienione w przepisie. Aby mięso było jak najbardziej soczyste, weź duże kawałki na kości (100-150 g.) z warstwami tłuszczu. W przepisie wykorzystano żeberka. Wziąłem jagnięcinę, ale możesz wziąć dowolne mięso (pamiętaj tylko, że czas gotowania może się różnić).
Krok 2:
Opłucz jagnięcinę i osusz ręcznikiem kuchennym lub papierowymi serwetkami. Obierz czosnek, umyj i osusz.
Krok 3:
Na patelni rozgrzej olej roślinny lub oliwę z oliwek. Smaż szczypiorek, aż zmieni kolor. Wyjmij czosnek z patelni, odłóż na chwilę.
Krok 4:
W tym samym oleju podsmaż żeberka jagnięce ze wszystkich stron, aż pojawi się złota apetyczna skorupa.
Krok 5:
Przenieś smażone żeberka do kotła lub garnka z grubym dnem i krawędziami. Możesz użyć kurczaka, w nim mięso również okaże się niesamowicie smaczne. Podpal i wlej koniak. Jeśli nie chcesz używać alkoholu, pomiń ten i kolejny krok. Przejdź od razu do kroku 7, dodając przyprawy.
Krok 6:
Podpal koniak. Bądź bardzo ostrożny! Alkohol łatwo i szybko się zapala, nie poparz się!
Krok 7:
Gdy koniak się wypali i cały alkohol wyparuje, dodaj wszystkie przyprawy jagnięce i sól do smaku. Użyłam suchego rozmarynu, mielonej kolendry, mieszanki mielonej papryki i bazylii.
Krok 8:
Wymieszaj mięso i dodaj czosnek. Nie warto już mieszać.
Krok 9:
Przykryj kocioł pergaminem, a następnie szczelnie dopasowaną pokrywką. Wyślij kocioł do nagrzanego piekarnika. Temperaturę należy ustawić na średnią, aby mięso marnowało się i nie paliło podczas gotowania. Ustawiłem tryb góra-dół, temperaturę 150-160 stopni i pieczyłem przez około dwie godziny. Jeśli masz duże kawałki, czas marnotrawstwa w piekarniku wydłuży się.
Krok 10:
Jagnięcina w piekarniku jest gotowa, podawaj wyłącznie na gorąco. W razie potrzeby posyp gotowe mięso aromatycznymi świeżymi ziołami.
Krok 11:
Zaoferuj do mięsa ziemniaki gotowane na różne sposoby i świeże warzywa.
jeśli po raz pierwszy gotujesz mięso w kotle w piekarniku, sprawdzaj je okresowo podczas pieczenia. Ponieważ każdy piekarnik jest inny, ważne jest, aby wybrać odpowiednią temperaturę, aby żeberka powoli marnowały się, w przeciwnym razie w wysokiej temperaturze mięso wyschnie i stanie się twarde.
smacznego!
w przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonego, ale świeżego mięsa, w przeciwnym razie gotowe mięso może być suche.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Rozmaryn suchy - 131 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g