mięso w kotle w piekarniku

bosko pyszne i niesamowicie apetyczne! Mięso w kotle w piekarniku, z czosnkiem, w pachnących ziołach, okazuje się tak delikatne i smaczne - możesz zjeść umysł! Dosłownie rozpływa się w ustach. Obfite danie na rodzinny obiad lub na wakacje!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 95 % 55 g
węglowodany 3 % 2 g
584 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować mięso w kotle w piekarniku? Przygotuj wszystkie produkty wymienione w przepisie. Aby mięso było jak najbardziej soczyste, weź duże kawałki na kości (100-150 g.) z warstwami tłuszczu. W przepisie wykorzystano żeberka. Wziąłem jagnięcinę, ale możesz wziąć dowolne mięso (pamiętaj tylko, że czas gotowania może się różnić).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz jagnięcinę i osusz ręcznikiem kuchennym lub papierowymi serwetkami. Obierz czosnek, umyj i osusz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny lub oliwę z oliwek. Smaż szczypiorek, aż zmieni kolor. Wyjmij czosnek z patelni, odłóż na chwilę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W tym samym oleju podsmaż żeberka jagnięce ze wszystkich stron, aż pojawi się złota apetyczna skorupa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przenieś smażone żeberka do kotła lub garnka z grubym dnem i krawędziami. Możesz użyć kurczaka, w nim mięso również okaże się niesamowicie smaczne. Podpal i wlej koniak. Jeśli nie chcesz używać alkoholu, pomiń ten i kolejny krok. Przejdź od razu do kroku 7, dodając przyprawy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podpal koniak. Bądź bardzo ostrożny! Alkohol łatwo i szybko się zapala, nie poparz się!

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy koniak się wypali i cały alkohol wyparuje, dodaj wszystkie przyprawy jagnięce i sól do smaku. Użyłam suchego rozmarynu, mielonej kolendry, mieszanki mielonej papryki i bazylii.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wymieszaj mięso i dodaj czosnek. Nie warto już mieszać.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj kocioł pergaminem, a następnie szczelnie dopasowaną pokrywką. Wyślij kocioł do nagrzanego piekarnika. Temperaturę należy ustawić na średnią, aby mięso marnowało się i nie paliło podczas gotowania. Ustawiłem tryb góra-dół, temperaturę 150-160 stopni i pieczyłem przez około dwie godziny. Jeśli masz duże kawałki, czas marnotrawstwa w piekarniku wydłuży się.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Jagnięcina w piekarniku jest gotowa, podawaj wyłącznie na gorąco. W razie potrzeby posyp gotowe mięso aromatycznymi świeżymi ziołami.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zaoferuj do mięsa ziemniaki gotowane na różne sposoby i świeże warzywa.

jeśli po raz pierwszy gotujesz mięso w kotle w piekarniku, sprawdzaj je okresowo podczas pieczenia. Ponieważ każdy piekarnik jest inny, ważne jest, aby wybrać odpowiednią temperaturę, aby żeberka powoli marnowały się, w przeciwnym razie w wysokiej temperaturze mięso wyschnie i stanie się twarde.

smacznego!

w przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonego, ale świeżego mięsa, w przeciwnym razie gotowe mięso może być suche.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Rozmaryn suchy - 131   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy