mięso z ziemniakami w dyni w piekarniku

pyszne, satysfakcjonujące, zdrowe, ciekawe danie do podania! Mięso z ziemniakami to uniwersalne połączenie (węglowodany i tłuszcze), okazuje się satysfakcjonujące i pożywne. Ale pieczenie tych składników w dyni sprawia, że danie jest mniej kaloryczne, bardziej przydatne i oryginalne w podawaniu.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 5 g
tłuszcze 35 % 7 g
węglowodany 40 % 8 g
111 kcal
IG: 63 / 0 / 38

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Dynia do takiego dania lepiej jest używać niesłodzonych odmian.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj dynię, odetnij jej wierzch jak pokrywkę, użyj łyżki lub noża, aby usunąć miąższ z nasionami. Miąższ ze ścian dyni od wewnątrz należy również odciąć, ale niezbyt głęboko do skórki, aby dynia nie straciła kształtu podczas pieczenia, ściany nie zawiodły. Mięso kroimy w małe kostki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Smarujemy dynię od wewnątrz olejem roślinnym, kładziemy ją na blasze do pieczenia z niewielką ilością wody i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Mięso możesz użyć dowolnego: wołowiny jako mniej tłustego i wysokokalorycznego mięsa lub wieprzowiny jako delikatniejszego i bardziej soczystego. Wziąłem polędwicę wieprzową. Mięso myjemy, suszymy i kroimy w małe kostki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj marchewki, obierz i pokrój w drobną kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Robimy to samo z cebulą. Warzywa wkładamy do głębokiej miski, tam też wysyłamy posiekaną miąższ dyni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę lub kawałki o chaotycznym kształcie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go. Mięso rozprowadzamy na rozgrzanym oleju, smażymy na dużym ogniu, ciągle mieszając szpatułką, aż będzie lekko rumiane. Wyłącz ogień.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż mięso do miski z warzywami. Dodaj sól, czarny pieprz do smaku. Możesz dodać więcej przypraw do smaku. Mieszać.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyjmujemy dynię z piekarnika i nadziewamy gotowanym nadzieniem mięsno-warzywnym. Napełnij zawartość dyni wodą, aby nie osiągnęła cięcia dyni o kilka centymetrów. W razie potrzeby wodę można mieszać ze śmietaną, aby mięso i warzywa były duszone w kremowym nadzieniu, danie okaże się przyjemnym kremowym smakiem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zamknij dynię pokrywką i wyślij do piekarnika na kolejne 35-40 minut, musisz skupić się na pracy piekarnika. Pod koniec pieczenia w razie potrzeby nadzienie z dyni można posypać startym serem i drobno posiekanymi świeżymi ziołami, aby uzyskać aromatyczną skórkę na wierzchu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy