skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Dynia do takiego dania lepiej jest używać niesłodzonych odmian.
Krok 2:
Dobrze umyj dynię, odetnij jej wierzch jak pokrywkę, użyj łyżki lub noża, aby usunąć miąższ z nasionami. Miąższ ze ścian dyni od wewnątrz należy również odciąć, ale niezbyt głęboko do skórki, aby dynia nie straciła kształtu podczas pieczenia, ściany nie zawiodły. Mięso kroimy w małe kostki.
Krok 3:
Smarujemy dynię od wewnątrz olejem roślinnym, kładziemy ją na blasze do pieczenia z niewielką ilością wody i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.
Krok 4:
Mięso możesz użyć dowolnego: wołowiny jako mniej tłustego i wysokokalorycznego mięsa lub wieprzowiny jako delikatniejszego i bardziej soczystego. Wziąłem polędwicę wieprzową. Mięso myjemy, suszymy i kroimy w małe kostki.
Krok 5:
Umyj marchewki, obierz i pokrój w drobną kostkę.
Krok 6:
Robimy to samo z cebulą. Warzywa wkładamy do głębokiej miski, tam też wysyłamy posiekaną miąższ dyni.
Krok 7:
Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę lub kawałki o chaotycznym kształcie.
Krok 8:
Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go. Mięso rozprowadzamy na rozgrzanym oleju, smażymy na dużym ogniu, ciągle mieszając szpatułką, aż będzie lekko rumiane. Wyłącz ogień.
Krok 9:
Włóż mięso do miski z warzywami. Dodaj sól, czarny pieprz do smaku. Możesz dodać więcej przypraw do smaku. Mieszać.
Krok 10:
Wyjmujemy dynię z piekarnika i nadziewamy gotowanym nadzieniem mięsno-warzywnym. Napełnij zawartość dyni wodą, aby nie osiągnęła cięcia dyni o kilka centymetrów. W razie potrzeby wodę można mieszać ze śmietaną, aby mięso i warzywa były duszone w kremowym nadzieniu, danie okaże się przyjemnym kremowym smakiem.
Krok 11:
Zamknij dynię pokrywką i wyślij do piekarnika na kolejne 35-40 minut, musisz skupić się na pracy piekarnika. Pod koniec pieczenia w razie potrzeby nadzienie z dyni można posypać startym serem i drobno posiekanymi świeżymi ziołami, aby uzyskać aromatyczną skórkę na wierzchu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g