pasztet z wątróbki drobiowej w powolnej kuchence

delikatny pyszny pasztet z wątroby będzie przydatny na świątecznym stole! Zwykle przygotowuję taką przekąskę na świąteczną ucztę. Ale zdarza się, że rozpieszczam krewnych w dni powszednie - kanapki z takim pasztetem są pożywne i smaczne, dobrze sprawdzają się zarówno na śniadanie, jak i jako przekąska w ciągu dnia. A dzięki powolnej kuchence przygotowanie pasztetu z wątroby jest łatwe i szybkie.
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 14 g
tłuszcze 47 % 15 g
węglowodany 9 % 3 g
202 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 45 min

aby przygotować ten pyszny pasztet, potrzebujesz:

1. Ustaw Multicooker, aby rozgrzał się w trybie "smażenia".
2. Drobno posiekaj cebulę.
3. Dodaj nieco ponad połowę masła do rozgrzanej multicookera.
4. Podsmaż cebulę na oleju, aż będzie przezroczysta.
5. Po około 3-4 minutach dodaj śmietanę lub śmietanę, wymieszaj i smaż przez kolejne kilka minut.
6. Opłucz wątrobę i posiekaj w blenderze.
7. Zatrzymaj smażenie, dodaj cebulę do wątroby, Dodaj również sól i pieprz. Jeszcze raz wszystko zmielić i wymieszać.
8. Wypełnij wszelkie małe formy silikonowe mieszanką z blendera.
9. Gotuj w powolnej kuchence na parze w odpowiednim trybie przez 12 minut.
10. Na gorącym pasztecie w foremkach rozprowadzić równą ilość pozostałego masła i pozostawić masło do stopienia, a pasztet do ostygnięcia.
11. Wyjmij schłodzony pasztet z foremek na talerz.

gotowy pasztet można posmarować kanapkami lub zjeść w przekąskach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Wątróbka drobiowa - 140   kcal/100g

Podobne przepisy