skład / składniki
metoda gotowania
aby przygotować ciasto, dodaj drożdże, cukier i trochę mąki do lekko ciepłego kefiru. Wszystko dobrze wymieszaj i pozostaw w ciepłym (bez przeciągów) miejscu na 20 minut. Obierz ziemniaki i gotuj do miękkości w osolonej wodzie. Następnie ugniataj puree, dodaj trochę pieprzu do smaku. Usmaż cebulę i wyślij ją do ziemniaków.
gdy ciasto stanie się przewiewne, dodaj ubite jajka i trochę oleju roślinnego, wlej do niego przesianą mąkę z solą, wymieszaj wszystko i zagniataj elastyczne ciasto. Gdzieś po 45-50 minutach zaczynamy rzeźbić ciasta. Aby to zrobić, rozłóż mały kawałek ciasta, rozwałkowany na posypanej mąką powierzchni, rozłóż nadzienie i ostrożnie przyklej krawędzie. Lekko ugniatamy ciasto w dłoniach, nadając mu kształt.
rozgrzej olej roślinny na patelni. Smażyć ciasta powietrzne pod pokrywką na złoty kolor. Przed podaniem kładziemy je na papierowej serwetce, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Przyjmij sobie zasadę, że ilość mąki nigdy nie jest ustalana z góry podczas przygotowywania mąki i pieczywa! Wskaźnik ten zawsze będzie się wahał, ponieważ mąka może mieć różną Wilgotność, różnić się stopniem mielenia i poziomem glutenu oraz innymi wskaźnikami, co nieuchronnie wpływa na jej zdolność do wiązania się z płynną mieszaniną w cieście. Ponieważ w domu nie możemy wykonać testu laboratoryjnego w celu określenia wszystkich parametrów i wskaźników mąki, zalecamy działanie zgodnie z zasadą "mąka do wody", to znaczy wziąć płyn dokładnie zgodnie z przepisem i dodać mąkę do składnika płynnego nie wszystkie naraz, ale w częściach, osiągając pożądaną konsystencję (podczas gdy mąka może odejść trochę więcej lub, przeciwnie, mniej niż w przepisie). Dzięki tej technice proporcje składników są dokładniej zachowane, a jakość ciasta nie jest tracona.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g