dmuchane ciasta kefirowe na patelni

ciastka powietrzne na patelni, takie bujne i rumiane, piękno! To naprawdę proste!
lenaiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 6 g
tłuszcze 14 % 6 g
węglowodany 72 % 31 g
198 kcal
IG: 26 / 0 / 74

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

aby przygotować ciasto, dodaj drożdże, cukier i trochę mąki do lekko ciepłego kefiru. Wszystko dobrze wymieszaj i pozostaw w ciepłym (bez przeciągów) miejscu na 20 minut. Obierz ziemniaki i gotuj do miękkości w osolonej wodzie. Następnie ugniataj puree, dodaj trochę pieprzu do smaku. Usmaż cebulę i wyślij ją do ziemniaków.
gdy ciasto stanie się przewiewne, dodaj ubite jajka i trochę oleju roślinnego, wlej do niego przesianą mąkę z solą, wymieszaj wszystko i zagniataj elastyczne ciasto. Gdzieś po 45-50 minutach zaczynamy rzeźbić ciasta. Aby to zrobić, rozłóż mały kawałek ciasta, rozwałkowany na posypanej mąką powierzchni, rozłóż nadzienie i ostrożnie przyklej krawędzie. Lekko ugniatamy ciasto w dłoniach, nadając mu kształt.

rozgrzej olej roślinny na patelni. Smażyć ciasta powietrzne pod pokrywką na złoty kolor. Przed podaniem kładziemy je na papierowej serwetce, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

Przyjmij sobie zasadę, że ilość mąki nigdy nie jest ustalana z góry podczas przygotowywania mąki i pieczywa! Wskaźnik ten zawsze będzie się wahał, ponieważ mąka może mieć różną Wilgotność, różnić się stopniem mielenia i poziomem glutenu oraz innymi wskaźnikami, co nieuchronnie wpływa na jej zdolność do wiązania się z płynną mieszaniną w cieście. Ponieważ w domu nie możemy wykonać testu laboratoryjnego w celu określenia wszystkich parametrów i wskaźników mąki, zalecamy działanie zgodnie z zasadą "mąka do wody", to znaczy wziąć płyn dokładnie zgodnie z przepisem i dodać mąkę do składnika płynnego nie wszystkie naraz, ale w częściach, osiągając pożądaną konsystencję (podczas gdy mąka może odejść trochę więcej lub, przeciwnie, mniej niż w przepisie). Dzięki tej technice proporcje składników są dokładniej zachowane, a jakość ciasta nie jest tracona.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy