pieczeń z kurczakiem i ziemniakami

pyszne, szybkie w przygotowaniu i pożywne danie! To danie można zaliczyć do kategorii "dwa w jednym". Łączy danie mięsne i przystawkę w postaci warzyw, dzięki czemu jest proste i szybkie w przygotowaniu, smaczne i satysfakcjonujące. To dobra opcja na lunch lub kolację dla dużej rodziny.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 6 g
tłuszcze 26 % 6 g
węglowodany 48 % 11 g
119 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

Przygotuj składniki według listy. Wszystkie produkty są dostępne i są dość tanie i zawsze znajdują się w domu z troskliwymi gospodyniami domowymi. Serca z kurczaka to uniwersalny produkt uboczny, z którego można przygotować wiele ciekawych i smacznych potraw. Pieczeń można nazwać jedną z najbardziej udanych, poradzi sobie z nią nawet początkująca gospodyni domowa, a przepis spodoba się tym, którzy nie mają wystarczająco dużo czasu, aby stać przy kuchence przez długi czas. Serca z kurczaka, jedli kupione zamrożone, rozmrażamy (najlepszym sposobem jest pozostawienie ich w lodówce na noc, wtedy większość składników odżywczych zawartych w produkcie zostanie zachowana), dokładnie myjemy, odcinamy nadmiar tłuszczu, kroimy je na małe kawałki, ponownie spłukujemy, aby zmyć krew. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w małe kostki lub kawałki o dowolnym kształcie. Umyj marchewki, obierz i pokrój w cienkie paski lub małe kostki. Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Wlej olej roślinny na głęboką patelnię, podgrzej go. Smażyć serca kurczaka na oleju, aż zmieni kolor, od czasu do czasu mieszając łopatką. Smażyć na średnim ogniu. Po 10 minutach smażenia wysyłamy ugotowane ziemniaki do serc, nadal smażymy je razem przez 7 minut, wlewamy wodę, aby dotarła do środka zawartości patelni. Włóż ugotowaną marchewkę i cebulę na patelnię. Wymieszaj, dodaj sól i czarny pieprz do smaku. Przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz ogień do minimum i gotuj warzywa z sercami kurczaka przez około 25 minut. W tym czasie ciecz powinna prawie całkowicie odparować, ale naczynie nie powinno być suche, więc jeśli to konieczne, możesz wlać trochę więcej wody i zagotować, a następnie wyłączyć ogień. Pozostaw naczynie do zaparzenia pod pokrywką przez około 10 minut i podawaj. Układamy serca z kurczaka z ziemniakami na talerzach, posypujemy posiekanymi świeżymi ziołami lub posiekaną zieloną cebulą.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Serce z kurczaka - 159   kcal/100g

Podobne przepisy