kotlety stołowe radzieckie

soczyste i aromatyczne kotlety. Pomimo tego, że w sowieckich kotletach jest wystarczająca ilość chleba, nadal są lubiane przez wielu. Takie kotlety doskonale komponują się z tłuczonymi ziemniakami lub kaszą gryczaną.
NinelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 8 g
tłuszcze 54 % 22 g
węglowodany 27 % 11 g
275 kcal
IG: 18 / 82 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

miękisz chleba moczyć w wodzie. Następnie dodaj do niego mięso mielone, sól i czarny pieprz. Obierz cebulę i drobno posiekaj, wlej do masy. Dodaj jajko i mleko, wymieszaj mięso mielone rękami. Uformuj kotlety i zwiń w semolinę lub bułkę tartą. Na oleju smażyć kotlety z obu stron na złoty kolor. Ułóż kotlety na blasze do pieczenia, dodaj trochę wody i gotuj na parze w piekarniku przez 30 minut. Podawaj kotlety na gorąco lub na ciepło. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Chleb żytni formowany - 217   kcal/100g
  • Czarny chleb - 217   kcal/100g

Podobne przepisy