wieprzowina z ziemniakami w piekarniku

mięso i przystawka są pieczone razem i oszczędzają czas. To danie można bardzo wygodnie przygotować na świąteczny stół. Przygotowanie jest łatwe i szybkie, co jest bardzo ważne podczas przygotowywania wakacji. Zioła prowansalskie nadadzą mięsu wspaniały smak i aromat. Najlepiej użyć ziół z młyna, wtedy będą bardziej żywe.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 34 % 10 g
tłuszcze 38 % 11 g
węglowodany 28 % 8 g
171 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Do gotowania wieprzowiny z ziemniakami w piekarniku potrzebujemy: polędwicy wieprzowej, cytryny, oliwy z oliwek, ziół prowansalskich, mielonego czarnego pieprzu, mielonego chili i soli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój cytrynę w plasterki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Polędwicę wieprzową opłucz i osusz. Zetrzyj mięso solą i czarnym pieprzem oraz chili.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posmaruj oliwą z oliwek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż mięso do miski, dodaj plasterki cytryny. Włóż mięso do lodówki na 2 godziny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Udekoruj. Aby przygotować przystawkę, potrzebujemy: ziemniaków, oliwy z oliwek, papryki, czarnego pieprzu i soli.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ziemniaki obrać i pokroić w kliny. Prawie każda odmiana ziemniaków nadaje się do pieczenia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ziemniaki włożyć do miski, polać oliwą z oliwek, posypać papryką, mielonym pieprzem i solą.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wszystko dobrze wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ułóż ziemniaki na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na 20 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Smaż marynowaną polędwicę wieprzową na patelni na dużym ogniu, aż pojawi się złoty kolor.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Połóż polędwicę wieprzową na blasze do pieczenia z ziemniakami. Piecz mięso z ziemniakami przez około 25-30 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Polędwicę pokroić w plasterki. Podawać z pieczonymi ziemniakami. Smacznego!

polędwica to krótki, podłużnie zaokrąglony, całkowicie oddzielny mięsień, znajdujący się od wewnętrznej strony tuszy wieprzowej, bez własnych kości, a jedynie przymocowany do kręgów piersiowych i lędźwiowych. W każdej tuszy wieprzowej są dwie polędwiczki. Wewnętrzne warstwy tłuszczowe, tkanka łączna są całkowicie nieobecne.
polędwica jest częściowo pokryta cienką, srebrzystą błoną tkanki łącznej, którą należy usunąć przed gotowaniem. Przy każdej obróbce kulinarnej membrana ta nie ulega zniszczeniu, pozostaje twarda, nie można jej przeżuć. Dlatego lepiej go wcześniej odciąć.

polędwica jest uważana za smaczną część sekcji wieprzowej, więc jest droższa niż ta sama szynka.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g
  • Polędwica wieprzowa - 142   kcal/100g

Podobne przepisy