skład / składniki
metoda gotowania
zakup gotowego mielonego indyka jest dość problematyczny, jest drogi i nie jest tak popularny jak inne rodzaje. Ale brak reakcji alergicznych (jak to ma miejsce w przypadku mięsa z kurczaka), a także nadmiar tłuszczu wieprzowego sprawiają, że indyk jest częstym wyborem do przygotowywania dań głównych. Dlatego musisz poświęcić trochę czasu i ugotować go samodzielnie.
umyć filet z indyka, wysuszyć i pokroić na kawałki, aby zmieścić się w otworze maszynki do mięsa. Spieg jest również krojony na kawałki. Obierz cebulę i pokrój na kilka małych kawałków. Przepuszczamy mięso, szpikulec i cebulę przez maszynkę do mięsa, naprzemiennie podając produkty, aby mięso mielone było natychmiast jednorodne. Mięso mielone jest delikatne i miękkie, więc nie używamy namoczonego chleba w tym przepisie.
wbij do niego jajko, dodaj sól, mielony pieprz i dowolne przyprawy do smaku. Wymieszaj mięso mielone ze wszystkimi składnikami, aż będzie gładkie. Aby lepiej połączyć produkty, możesz trochę przeszkadzać widelcem, a następnie rękami.
podgrzej patelnię olejem roślinnym, aż będzie gorąca. I jednocześnie włącz piekarnik na 150 stopni. Rękami zanurzonymi w wodzie formujemy podłużne kotlety i układamy je na patelni, aby się nie dotykały. Smażyć z obu stron na złoty kolor (około 4 minut z każdej strony).
przykryj prawie gotowe kotlety pokrywką i wyślij do ciepłego piekarnika. Trzymamy je w środku przez około 15 minut, ten czas jest konieczny, aby kotlety zmiękły, stały się miękkie i całkowicie ugotowane w środku.
gotowe kotlety wyjmujemy z piekarnika i podajemy natychmiast, na gorąco i z dowolnym dodatkiem. Najlepiej komponują się z ziemniakami, spaghetti lub duszonymi warzywami.
przed podaniem polej kotlety stopionym masłem pozostałym na patelni. Drobno posiekaj warzywa i posyp kotlety.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Tusza z indyka bez skóry - 161 kcal/100g
- Indyk II kategorii - 194 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g