naturalny kotlet z indyka

Łatwe kotlety ze zdrowego i niskokalorycznego mięsa z indyka! Naturalny kotlet z indyka to zdrowe i dietetyczne danie mięsne. Mięso tego ptaka jest znacznie lepsze niż kurczak i nie jest tak tłuste jak wieprzowina. Idealny dla dzieci, tych, którzy dbają o swoją sylwetkę i stan zdrowia.
liliyaaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 14 g
tłuszcze 53 % 18 g
węglowodany 6 % 2 g
224 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

zakup gotowego mielonego indyka jest dość problematyczny, jest drogi i nie jest tak popularny jak inne rodzaje. Ale brak reakcji alergicznych (jak to ma miejsce w przypadku mięsa z kurczaka), a także nadmiar tłuszczu wieprzowego sprawiają, że indyk jest częstym wyborem do przygotowywania dań głównych. Dlatego musisz poświęcić trochę czasu i ugotować go samodzielnie.

umyć filet z indyka, wysuszyć i pokroić na kawałki, aby zmieścić się w otworze maszynki do mięsa. Spieg jest również krojony na kawałki. Obierz cebulę i pokrój na kilka małych kawałków. Przepuszczamy mięso, szpikulec i cebulę przez maszynkę do mięsa, naprzemiennie podając produkty, aby mięso mielone było natychmiast jednorodne. Mięso mielone jest delikatne i miękkie, więc nie używamy namoczonego chleba w tym przepisie.

wbij do niego jajko, dodaj sól, mielony pieprz i dowolne przyprawy do smaku. Wymieszaj mięso mielone ze wszystkimi składnikami, aż będzie gładkie. Aby lepiej połączyć produkty, możesz trochę przeszkadzać widelcem, a następnie rękami.

podgrzej patelnię olejem roślinnym, aż będzie gorąca. I jednocześnie włącz piekarnik na 150 stopni. Rękami zanurzonymi w wodzie formujemy podłużne kotlety i układamy je na patelni, aby się nie dotykały. Smażyć z obu stron na złoty kolor (około 4 minut z każdej strony).

przykryj prawie gotowe kotlety pokrywką i wyślij do ciepłego piekarnika. Trzymamy je w środku przez około 15 minut, ten czas jest konieczny, aby kotlety zmiękły, stały się miękkie i całkowicie ugotowane w środku.

gotowe kotlety wyjmujemy z piekarnika i podajemy natychmiast, na gorąco i z dowolnym dodatkiem. Najlepiej komponują się z ziemniakami, spaghetti lub duszonymi warzywami.

przed podaniem polej kotlety stopionym masłem pozostałym na patelni. Drobno posiekaj warzywa i posyp kotlety.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Tusza z indyka bez skóry - 161   kcal/100g
  • Indyk II kategorii - 194   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy