skład / składniki
metoda gotowania
1. Żołądki kurczaka myjemy pod bieżącą wodą, oczyszczamy z plam i resztek żółtej skóry. Następnie ponownie umyj, pozwól płynowi spłynąć.
2. Wlej połowę oleju roślinnego na patelnię, Wyślij do ognia. Gdy olej się rozgrzeje, rozłóż przygotowane żołądki z kurczaka, smaż mieszając przez 5-7 minut.
3. Podczas smażenia żołądków obieramy ziemniaki, myjemy, kroimy w średniej wielkości kostkę. Rozłóż ziemniaki na patelni do żołądków z kurczaka, smaż przez kolejne 10 minut.
4. Grzyby czyścimy, myjemy, kroimy na małe, zgrabne kawałki. Obierz cebulę z łuski, pokrój w drobną kostkę. Podsmaż cebulę z grzybami na pozostałym oleju na osobnej patelni.
5. Obierz marchewki, umyj, pokrój w kostkę. Przygotowane składniki układamy warstwami w doniczkach: najpierw żołądki z kurczaka z ziemniakami, sól do smaku, a następnie tworzymy warstwę marchwi i grzybów z cebulą. Nie zapomnij umieścić liści laurowych i ziele angielskie na wierzchu.
6. Majonez wkładamy do miski lub rondla, napełniamy gorącą wodą, mieszamy. Powstały sos wlewa się do każdego garnka. W razie potrzeby majonez można zastąpić kwaśną śmietaną, stosując te same proporcje.
7. Umieść garnki w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, piecz przez 40 minut. Po określonym czasie zmniejsz temperaturę do 150 stopni i kontynuuj pieczenie przez kolejne 20 minut.
wlej gotowe danie na porcje i podawaj na gorąco. Udekoruj ziołami do smaku, alternatywnie możesz podać z liściem sałaty.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal / 100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Żołądki z kurczaka - 114 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g