żołądki z kurczaka duszone z ziemniakami

nie wiesz, co ugotować? Jest dobry pomysł! Duszone żołądki z kurczaka z ziemniakami to świetna opcja na obiad dla całej rodziny, nikt nie pozostanie głodny! Możesz gotować w powolnej kuchence, dusić w kotle lub piec w piekarniku. Ten przepis opisuje etapy gotowania w piekarniku. Aby to zrobić, możesz użyć garnków lub dusić w jednej żaroodpornej formie - zasada się nie zmienia. Jeśli wybierzesz garnki, najlepiej użyć zwykłej gliny, tylko unikaj nagłej różnicy temperatur. To może spowodować pęknięcie doniczek.
AlexaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 6 g
tłuszcze 33 % 6 g
węglowodany 33 % 6 g
100 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 20 min

1. Żołądki kurczaka myjemy pod bieżącą wodą, oczyszczamy z plam i resztek żółtej skóry. Następnie ponownie umyj, pozwól płynowi spłynąć.

2. Wlej połowę oleju roślinnego na patelnię, Wyślij do ognia. Gdy olej się rozgrzeje, rozłóż przygotowane żołądki z kurczaka, smaż mieszając przez 5-7 minut.

3. Podczas smażenia żołądków obieramy ziemniaki, myjemy, kroimy w średniej wielkości kostkę. Rozłóż ziemniaki na patelni do żołądków z kurczaka, smaż przez kolejne 10 minut.

4. Grzyby czyścimy, myjemy, kroimy na małe, zgrabne kawałki. Obierz cebulę z łuski, pokrój w drobną kostkę. Podsmaż cebulę z grzybami na pozostałym oleju na osobnej patelni.

5. Obierz marchewki, umyj, pokrój w kostkę. Przygotowane składniki układamy warstwami w doniczkach: najpierw żołądki z kurczaka z ziemniakami, sól do smaku, a następnie tworzymy warstwę marchwi i grzybów z cebulą. Nie zapomnij umieścić liści laurowych i ziele angielskie na wierzchu.

6. Majonez wkładamy do miski lub rondla, napełniamy gorącą wodą, mieszamy. Powstały sos wlewa się do każdego garnka. W razie potrzeby majonez można zastąpić kwaśną śmietaną, stosując te same proporcje.

7. Umieść garnki w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, piecz przez 40 minut. Po określonym czasie zmniejsz temperaturę do 150 stopni i kontynuuj pieczenie przez kolejne 20 minut.

wlej gotowe danie na porcje i podawaj na gorąco. Udekoruj ziołami do smaku, alternatywnie możesz podać z liściem sałaty.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal / 100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Żołądki z kurczaka - 114   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy