skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić duszone ziemniaki z pieczarkami w powolnej kuchence? Wybierz grzyby do gotowania według własnych upodobań, ten przepis wykorzystuje małe grzyby ogrodowe. Jest to rodzaj pieczarek, który nie wymaga specjalnego czyszczenia, wystarczy usunąć cząsteczki gleby i plamki za pomocą miękkiej serwetki frotte. Możesz również delikatnie pocierać pieczarki o siebie czapkami, usuwając w ten sposób plamki. Następnie ostrym nożem odśwież cięcie na nodze, włóż je do miski i umieść pod strumieniem zimnej wody, szybko umyj i natychmiast spuść wodę. Umieść czyste grzyby na ręczniku papierowym, aby nadmiar wilgoci zniknął. Pieczarki, które mamy, są w większości małe, więc pokrój tylko większe okazy i pozostaw dzieci w całości.
obierz cebulę, pokrój w drobną kostkę. Wlej oliwę z oliwek do miski multicookera, wybierz program "SMAŻENIE", po dwóch do trzech minutach, gdy olej wystarczająco się rozgrzeje, włóż do niego przygotowaną cebulę, smaż przez 3-4 minuty.
obierz czosnek, przełóż przez prasę, połóż na cebuli. Po czosnku po minucie lub dwóch włóż grzyby, gotuj przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Po określonym czasie wlej białe wino, gotuj na wolnym ogniu z otwartą pokrywką, aż całkowicie odparuje.
W międzyczasie obierz ziemniaki, umyj, pokrój na małe kawałki. Połóż ziemniaki na grzybach po całkowitym odparowaniu wina. Kontynuuj pieczenie przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
następnie wlej mleko kokosowe do grzybów i ziemniaków, sól, pieprz do smaku, ustaw program "duszenie", zamknij pokrywkę i gotuj na wolnym ogniu przez około 15-20 minut, w tym czasie ziemniaki będą miały czas na pełne ugotowanie.
danie okazało się tak aromatyczne i delikatne, że po prostu nie można się mu oprzeć! Podawaj natychmiast po ugotowaniu, w razie potrzeby udekoruj świeżą natką pietruszki.
jedz z przyjemnością, smacznego!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
pieczarki można zastąpić borowikami lub masłem, ale weź pod uwagę różnicę w konsystencji i czasie gotowania.
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Mleko kokosowe - 230 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g