tortilla z warzywami

Jasna przekąska na pełną przekąskę. Meksykańska tortilla z warzywami jest zdrowa i smaczna. Fasola sprawia, że to danie jest sycące! Młoda cukinia i słodka cebula dodadzą soczystości. Ciepła, chrupiąca tortilla otacza aromatyczne warzywa - co może smakować lepiej!
VendettaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 3 g
tłuszcze 11 % 2 g
węglowodany 72 % 13 g
79 kcal
IG: 25 / 17 / 58

metoda gotowania

czas gotowania: 15 min

przygotuj wszystkie niezbędne produkty do przygotowania tortilli.

obierz cebulę, umyj i pokrój w pióra. Opłucz cukinię, pokrój w półpierścienie. Wybierz młodą cukinię z niedojrzałymi nasionami, w gotowym naczyniu będzie miękka i soczysta. Umieść cebulę i cukinię na patelni. Sól, pieprz i smaż trochę na oleju roślinnym.

Przenieś zrumienione warzywa na talerz.

fasolę w puszkach i kukurydzę Dodaj do rozgrzanej patelni. Skrop sokiem z cytryny i podgrzej. Użyj fasoli w sosie pomidorowym.

połóż tortillę na suchej patelni i lekko usmaż z obu stron. Połóż tortillę na powierzchni roboczej, posmaruj sosem. Sos może być dowolny, jak chcesz. W tym przypadku-sos sezamowy.

ułóż warstwę cukinii z cebulą na sosie.

połóż kukurydzę i fasolę na cukinii.

ułóż pokrojone pomidory.

przykryj drugą połową tortilli.

tortilla z warzywami jest gotowa! W razie potrzeby udekoruj zielenią.
smacznego!

Tortilla to bardzo wygodne danie na szybką przekąskę. Ponadto wypełnienie może być zupełnie inne.

eksperymentuj z farszem, podążając za swoim gustem i wyobraźnią. Możesz owinąć ciasto nie tylko warzywami, ale także mięsem: smażoną piersią z kurczaka, wieprzowiną, mięsem z indyka.

Dodaj pikanterii swoim ulubionym ziołom: koperek, pietruszka, kolendra..Posyp sezamem lub siemieniem lnianym.

możesz zmieniać z sosem. Czy to delikatna śmietana, czy bogaty majonez. I możesz wymieszać te składniki razem i dodać koncentrat pomidorowy.

Wybierz również tortillę według własnego gustu i preferencji. Używaj gotowych, z dodatkiem szpinaku, pomidora, zbóż lub oryginalnych. Jeśli chcesz i masz czas, ciasto na tortillę można upiec w domu.

wygodnie jest zabrać ze sobą w podróż, do pracy lub szkoły. Zdrowe i smaczne! Rozcieńcz swoje codzienne i znane menu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g
  • Placek przaśny - 263   kcal/100g
  • Tortilla żytnia - 375   kcal/100g
  • Tortilla - 263   kcal/100g
  • Fasola w puszkach - 99   kcal/100g
  • Młoda cukinia - 24   kcal/100g

Podobne przepisy