wątróbka wołowa w śmietanie w powolnej kuchence

gotuj podroby w powolnej kuchence! Nie możesz sobie wyobrazić smaczniejszego! Wątróbka wołowa w śmietanie duszona w powolnej kuchence zachwyci wszystkich zjadaczy. Okazuje się maksymalnie delikatny, nasycony sokami i aromatami. W tym przepisie nie ma nadużywania przypraw, więc produkt na wyjściu okazuje się najbardziej naturalny. W razie potrzeby możesz dodać trochę czarnego mielonego pieprzu, ale bez niego danie jest doskonałe. Cebula nadaje podrobowi niespotykaną soczystość, a śmietana - delikatność i miękkość. Przed gotowaniem wątroby należy dać czas na moczenie.
ZHANNA_Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 10 g
tłuszcze 50 % 15 g
węglowodany 17 % 5 g
202 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 45 min

wiele gospodyń domowych uwielbia gotować wątrobę i nie bez powodu. W końcu można z niego ugotować wiele pysznych potraw: dusić, smażyć, gotować, robić naleśniki i naleśniki z wątroby, pasztety i inne gadżety. W tym przepisie porozmawiamy o wątrobie wołowej. Jest bardzo dobra dla zdrowia. Dietetycy zalecają uzupełnienie swojego menu wątrobą wołową, szczególnie w przypadku sportowców i osób starszych, a także dzieci i kobiet w ciąży. Wątroba wołowa jest bogata w białko i witaminy, aminokwasy i pierwiastki śladowe. Zawiera witaminy C, A, E, K, D i witaminy z grupy B.

1. Dokładnie umyj wątrobę wołową pod bieżącą wodą, wyczyść wszystkie filmy.

2. Przygotowaną wątrobę wkładamy do miski, napełniamy zimną wodą, pozostawiamy do namoczenia na godzinę.

3. Po upływie określonego czasu spuść wodę, osusz wątrobę ręcznikami papierowymi.

4. Podroby kroimy na małe kawałki o podłużnym kształcie.

5. Wlej olej słonecznikowy do miski multicookera, wybierz tryb "smażenie". Po 5 minutach, gdy olej się rozgrzeje, rozłóż wątrobę.

6. Smażyć wątrobę od czasu do czasu mieszając przez 10 minut. Każdy kawałek powinien być odpowiednio zrumieniony.

7. Obierz cebulę, pokrój w cienkie półpierścienie. Rozłóż na już usmażonej wątrobie, wymieszaj.

8. Posolić danie, dodać śmietanę. Zmieniamy tryb na "duszenie" i ustawiamy czas gotowania na jedną godzinę. Zamknij pokrywę.

9. Koperek umyć, posiekać ostrym nożem. 5 minut przed gotowością dodaj koperek do wątroby.

po sygnale dźwiękowym danie jest gotowe do podania. Możesz podać natychmiast lub trochę ostygnąć. To zależy od własnego uznania.

smacznego! Jedz z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Wątroba wołowa - 130   kcal/100g

Podobne przepisy