skład / składniki
metoda gotowania
wiele gospodyń domowych uwielbia gotować wątrobę i nie bez powodu. W końcu można z niego ugotować wiele pysznych potraw: dusić, smażyć, gotować, robić naleśniki i naleśniki z wątroby, pasztety i inne gadżety. W tym przepisie porozmawiamy o wątrobie wołowej. Jest bardzo dobra dla zdrowia. Dietetycy zalecają uzupełnienie swojego menu wątrobą wołową, szczególnie w przypadku sportowców i osób starszych, a także dzieci i kobiet w ciąży. Wątroba wołowa jest bogata w białko i witaminy, aminokwasy i pierwiastki śladowe. Zawiera witaminy C, A, E, K, D i witaminy z grupy B.
1. Dokładnie umyj wątrobę wołową pod bieżącą wodą, wyczyść wszystkie filmy.
2. Przygotowaną wątrobę wkładamy do miski, napełniamy zimną wodą, pozostawiamy do namoczenia na godzinę.
3. Po upływie określonego czasu spuść wodę, osusz wątrobę ręcznikami papierowymi.
4. Podroby kroimy na małe kawałki o podłużnym kształcie.
5. Wlej olej słonecznikowy do miski multicookera, wybierz tryb "smażenie". Po 5 minutach, gdy olej się rozgrzeje, rozłóż wątrobę.
6. Smażyć wątrobę od czasu do czasu mieszając przez 10 minut. Każdy kawałek powinien być odpowiednio zrumieniony.
7. Obierz cebulę, pokrój w cienkie półpierścienie. Rozłóż na już usmażonej wątrobie, wymieszaj.
8. Posolić danie, dodać śmietanę. Zmieniamy tryb na "duszenie" i ustawiamy czas gotowania na jedną godzinę. Zamknij pokrywę.
9. Koperek umyć, posiekać ostrym nożem. 5 minut przed gotowością dodaj koperek do wątroby.
po sygnale dźwiękowym danie jest gotowe do podania. Możesz podać natychmiast lub trochę ostygnąć. To zależy od własnego uznania.
smacznego! Jedz z przyjemnością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Wątroba wołowa - 130 kcal/100g