skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec wieprzowinę w folii w powolnej kuchence? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Najważniejszy jest kawałek mięsa. Używam szynki wieprzowej. W razie potrzeby szynkę można zastąpić szyją lub węglanem. Mięso z szyi byłoby najlepszą opcją, ponieważ ma trochę smalcu. Ale upieczony węglan będzie suchy, ponieważ zawiera tylko mięso. Obierz ząbki czosnku. Jeśli ząbki są małe, weź ich większą liczbę.
Krok 2:
Opłucz wieprzowinę pod bieżącą wodą i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Jest to konieczne, aby mięso można było dobrze posmarować przyprawami i aby podczas pieczenia było mniej wilgoci.
Krok 3:
W osobnej misce połącz sól i przyprawy. Jako przyprawę używam odrobiny ziół prowansalskich i mieszanki papryki.
Krok 4:
Następnie dodaj posiekany czosnek i olej roślinny. Wymieszaj wszystkie składniki razem.
Krok 5:
Na kawałku mięsa wykonaj małe nacięcia wzdłużne i dokładnie posmaruj powstałą aromatyczną mieszanką. Następnie połóż mięso na arkuszu folii.
Krok 6:
Zawiń mięso w folię w kilku warstwach, aby podczas gotowania sok z mięsa nie mógł wypłynąć. W tej formie włóż mięso do lodówki na 2 godziny. W tym czasie mięso jest nasycone aromatem ziół i przypraw.
Krok 7:
Aby upiec, włóż mięso w folię, bez rozpakowywania, do miski wolnowaru i zamknij pokrywkę. Włącz tryb & quot; pieczenie" na 1,5 godziny. W tym czasie mięso będzie w pełni ugotowane. Jeśli masz mniejszy kawałek mięsa, czas pieczenia można nieco skrócić.
Krok 8:
Wyjmij gotowe mięso z powolnej kuchenki i ostrożnie otwórz folię. Uwaga! Jest gorąco! Jeśli planujesz używać mięsa na zimno, możesz je schłodzić bezpośrednio w folii, pozostawiając na przykład na noc.
Krok 9:
Takie aromatyczne mięso można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Miłego poczęstunku!
oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g