Wieprzowina pieczona w folii w powolnej kuchence

mile widziana przekąska na każdym świątecznym stole! Piecz wieprzowinę w folii w powolnej kuchence z dodatkiem różnych przypraw i przypraw. Tutaj możesz pokazać wyobraźnię w zależności od przeznaczenia gotowego dania. Podzielę się z wami przepisem na uniwersalną marynatę. Spróbuj!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 16 g
tłuszcze 59 % 23 g
węglowodany 0 % 0 g
271 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec wieprzowinę w folii w powolnej kuchence? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Najważniejszy jest kawałek mięsa. Używam szynki wieprzowej. W razie potrzeby szynkę można zastąpić szyją lub węglanem. Mięso z szyi byłoby najlepszą opcją, ponieważ ma trochę smalcu. Ale upieczony węglan będzie suchy, ponieważ zawiera tylko mięso. Obierz ząbki czosnku. Jeśli ząbki są małe, weź ich większą liczbę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz wieprzowinę pod bieżącą wodą i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Jest to konieczne, aby mięso można było dobrze posmarować przyprawami i aby podczas pieczenia było mniej wilgoci.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W osobnej misce połącz sól i przyprawy. Jako przyprawę używam odrobiny ziół prowansalskich i mieszanki papryki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj posiekany czosnek i olej roślinny. Wymieszaj wszystkie składniki razem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na kawałku mięsa wykonaj małe nacięcia wzdłużne i dokładnie posmaruj powstałą aromatyczną mieszanką. Następnie połóż mięso na arkuszu folii.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zawiń mięso w folię w kilku warstwach, aby podczas gotowania sok z mięsa nie mógł wypłynąć. W tej formie włóż mięso do lodówki na 2 godziny. W tym czasie mięso jest nasycone aromatem ziół i przypraw.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Aby upiec, włóż mięso w folię, bez rozpakowywania, do miski wolnowaru i zamknij pokrywkę. Włącz tryb & quot; pieczenie" na 1,5 godziny. W tym czasie mięso będzie w pełni ugotowane. Jeśli masz mniejszy kawałek mięsa, czas pieczenia można nieco skrócić.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmij gotowe mięso z powolnej kuchenki i ostrożnie otwórz folię. Uwaga! Jest gorąco! Jeśli planujesz używać mięsa na zimno, możesz je schłodzić bezpośrednio w folii, pozostawiając na przykład na noc.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Takie aromatyczne mięso można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Miłego poczęstunku!

oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy