kurczak w kefirze na patelni
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
1. Obierz czosnek, drobno posiekaj nożem.
2. Umyj cebulę, również posiekaj.
3. Wlej kefir do miski, włóż do niej czosnek, sól i pieprz do smaku.
4. Umyj pierś z kurczaka, osusz, pokrój na małe kawałki, włóż do miski z kefirem, dobrze wymieszaj.
5. Pozostaw do marynowania na pół godziny.
6. Przenieś zawartość miski na patelnię, dodaj część zielonej cebuli, Wyślij do ognia, odparuj płyn przez 3-4 minuty, a następnie przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu, aż kurczak będzie całkowicie ugotowany, około 10-12 minut.
podczas serwowania posyp pozostałą zieloną cebulą.
możesz podawać z dowolnym dodatkiem i samodzielnie, w każdym razie bardzo smacznie!
jedz dla zdrowia i zawsze bądź w świetnej formie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g