kurczak w kefirze na patelni

dietetyczny kurczak! Minimum kalorii, maksimum korzyści! Kurczak w kefirze gotowany na patelni idealnie pasuje do diety wszystkich, którzy dbają o swoje zdrowie. Mięso jest delikatne dzięki temu, że jest marynowane w kefirze. Danie można podawać po prostu z warzywami, można z owsianką, w każdym razie będzie przydatne i smaczne.
mariyaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 81 % 17 g
tłuszcze 10 % 2 g
węglowodany 10 % 2 g
89 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Obierz czosnek, drobno posiekaj nożem.

2. Umyj cebulę, również posiekaj.

3. Wlej kefir do miski, włóż do niej czosnek, sól i pieprz do smaku.

4. Umyj pierś z kurczaka, osusz, pokrój na małe kawałki, włóż do miski z kefirem, dobrze wymieszaj.

5. Pozostaw do marynowania na pół godziny.

6. Przenieś zawartość miski na patelnię, dodaj część zielonej cebuli, Wyślij do ognia, odparuj płyn przez 3-4 minuty, a następnie przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu, aż kurczak będzie całkowicie ugotowany, około 10-12 minut.

podczas serwowania posyp pozostałą zieloną cebulą.

możesz podawać z dowolnym dodatkiem i samodzielnie, w każdym razie bardzo smacznie!

jedz dla zdrowia i zawsze bądź w świetnej formie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g

Podobne przepisy