udka z kurczaka z ziemniakami w powolnej kuchence

bardzo smaczne i satysfakcjonujące danie na co dzień! Kiedy jest bardzo mało czasu na przygotowanie obiadu lub kolacji, Wolnowar zawsze może przyjść na ratunek. Jest doskonałym pomocnikiem w gospodarstwie domowym. A gotowane w nim potrawy są delikatniejsze i bardziej soczyste, ponieważ wszystko jest hermetycznie zamknięte. Spróbuj I ty!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 9 g
tłuszcze 25 % 6 g
węglowodany 38 % 9 g
127 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

pierwszym krokiem do przygotowania dania jest spłukanie udek kurczaka i osuszenie ręcznikiem papierowym. W osobnej misce wymieszaj sól, pieprz i przyprawy. Zwiń nogi w tej mieszance. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na średniej wielkości kawałki lub kliny. Nie trzeba go bardzo drobno ciąć, aby rozpadły się podczas gotowania. Ziemniaki niema posyp solą.
obierz i opłucz cebulę pod bieżącą zimną wodą, aby oczy nie łzawiły podczas krojenia. Następnie posiekaj cebulę.

Włącz powolną kuchenkę w tryb "smażenia". Wlej trochę oleju roślinnego do miski. Poczekaj, aż się rozgrzeje. Następnie włóż udka z kurczaka do miski i smaż je ze wszystkich stron na złoty kolor. Zajmie ci to 15-20 minut. Smażona, rumiana skorupa powinna znajdować się tylko na zewnątrz, a wewnątrz mięso powinno pozostać surowe.

następnie połóż posiekaną cebulę i ziemniaki na kawałkach na opiekanym mięsie. Ustaw powolną kuchenkę na "pieczenie" lub "pieczenie" na 40 minut. 20 minut po rozpoczęciu gotowania otwórz Wolnowar i delikatnie wymieszaj zawartość drewnianą szpatułką. Następnie ponownie zamknij miskę i pozwól naczyniu dogonić pozostały czas. Jeśli twoim zdaniem podczas mieszania danie jest prawie gotowe, możesz nieco skrócić drugą część czasu. Wszystko będzie zależeć od mocy twojej powolnej kuchenki. Gotowość potrawy będzie również charakteryzować pachnący zapach.

podczas gdy danie dociera do stołu, pokrój chleb i, dobrze, posiekaj świeże warzywa lub sałatkę warzywną. Możesz także przygotować sos śmietanowy lub czosnkowy do Dania. Doskonale uzupełni smak gotowego dania.

gdy tylko powolna kuchenka wyda sygnał gotowości, natychmiast ułóż nogi z ziemniakami na przygotowanych talerzach i podawaj danie na gorąco. Przed podaniem posyp naczynie świeżymi, posiekanymi ziołami.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 158   kcal/100g

Podobne przepisy