ziemniaki z kalmarami
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
przed przystąpieniem do gotowania tego dania bierzemy ziemniaki, myjemy je dobrze i myjemy, usuwając napotkane Oczy. Następnie kroimy ziemniaki, jak kto lubi: słomki, koła, półpierścienie. Najbardziej lubię słomki.
rozgrzej olej roślinny na patelni, włóż do niego ziemniaki i smaż go prawie do miękkości.
pokrój cebulę na pół pierścienia, trzy marchewki na grubej tarce. Smażyć warzywa do miękkości w oleju roślinnym.
dodaj cebulę i marchewkę do ziemniaków, wymieszaj, sól i pieprz do smaku.
kalmary umyte i wysuszone pokrojone w paski i dodane do ziemniaków. Na wierzchu przykrywamy nasze danie pokrywką. Wymieszaj po kilku minutach i danie jest gotowe.
na stole podawaj ziemniaki z kalmarami posypane drobno posiekanym koperkiem.
rozgrzej olej roślinny na patelni, włóż do niego ziemniaki i smaż go prawie do miękkości.
pokrój cebulę na pół pierścienia, trzy marchewki na grubej tarce. Smażyć warzywa do miękkości w oleju roślinnym.
dodaj cebulę i marchewkę do ziemniaków, wymieszaj, sól i pieprz do smaku.
kalmary umyte i wysuszone pokrojone w paski i dodane do ziemniaków. Na wierzchu przykrywamy nasze danie pokrywką. Wymieszaj po kilku minutach i danie jest gotowe.
na stole podawaj ziemniaki z kalmarami posypane drobno posiekanym koperkiem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kalmary smażone - 175 kcal/100g
- Kalmary gotowane - 110 kcal/100g
- Kalmary świeże - 74 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Cebula - 41 kcal/100g