skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić filet z indyka w sosie sojowym w piekarniku? Przygotuj niezbędne produkty. Mam filet z piersi, świetnie sprawdzi się również filet z uda z indyka. Oliwę z oliwek można zastąpić dowolnym bezwonnym olejem roślinnym.
Krok 2:
Umyj filety z indyka, dobrze wysusz. Pokrój filety na porcje o pożądanej wielkości.
Krok 3:
Lekko ubij każdy kawałek fileta młotkiem z obu stron, aby zmiękczyć włókna mięsne.
Krok 4:
Przygotuj marynatę. Umyj pomarańczę, osusz. Wyciśnij sok z połowy owocu. Potrzebujesz 50 ml soku pomarańczowego.
Krok 5:
W odpowiedniej wielkości misce połącz sos sojowy, sok pomarańczowy, imbir i paprykę. Dobrze wymieszaj. Jeśli sól nie jest wystarczająca dla Twojego gustu, dodaj szczyptę, nie więcej. Pamiętaj, że sos sojowy zawiera już sól. Nie dodałam soli.
Krok 6:
Wybierz pojemnik o odpowiedniej wielkości do marynowania filetów. Włóż do niego kawałki indyka, zalej przygotowaną marynatą. Pożądane jest, aby marynata prawie całkowicie pokryła mięso, aby marynowało się bardziej równomiernie. Pozostaw filety na 30-40 minut. Jeśli kawałki nie są całkowicie pokryte, odwróć je kilka razy podczas marynowania.
Krok 7:
Połóż mięso z marynaty na talerzu, aby szkło płyn. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Jak sprawdzić, czy olej wystarczająco dobrze się rozgrzał? Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia. Na umiarkowanie dużym ogniu podsmaż filety na złoty kolor. Zapewni to zachowanie soku mięsnego w kawałku, a gotowe mięso będzie soczyste.
Krok 8:
Odwróć filety na drugą stronę i smaż w ten sam sposób, aż się zarumienią.
Krok 9:
Przenieś kawałki fileta do naczynia do pieczenia. Na każdy kawałek wlej łyżkę marynaty.
Krok 10:
Pokrój pozostałą pomarańczę w plasterki lub półkola.
Krok 11:
Ułóż plasterki pomarańczy na filetach.
Krok 12:
Piecz kawałki indyka w piekarniku nagrzanym do 180C przez 30 minut. Czas gotowania może się różnić od wskazanego. Skoncentruj się na funkcjach swojego piekarnika. Na początku pieczenia możesz przykryć formę folią. W połowie gotowania usuń folię, gdy odparujesz, wlej kawałki pozostałą marynatą.
Krok 13:
Podawaj filety z indyka z dowolnym dodatkiem lub ze świeżymi warzywami. Smacznego!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Filet z indyka - 84 kcal/100g
- Imbir w proszku - 335 kcal/100g