filet z indyka w sosie sojowym w piekarniku z pomarańczami

soczysty, delikatny, pachnący, o jasnym smaku! Ta opcja pieczenia filetów z indyka w piekarniku nie zawiedzie wyniku. W słodkiej, pikantnej marynacie pomarańczowej zwykły smak mięsa drobiowego jest całkowicie przekształcony. Bogaty, pyszny! Warto spróbować!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu
4 miejsce w konkursie najlepsze z nowych przepisów-wszyscy są zaangażowani!

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 59 % 13 g
tłuszcze 14 % 3 g
węglowodany 27 % 6 g
97 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić filet z indyka w sosie sojowym w piekarniku? Przygotuj niezbędne produkty. Mam filet z piersi, świetnie sprawdzi się również filet z uda z indyka. Oliwę z oliwek można zastąpić dowolnym bezwonnym olejem roślinnym.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj filety z indyka, dobrze wysusz. Pokrój filety na porcje o pożądanej wielkości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Lekko ubij każdy kawałek fileta młotkiem z obu stron, aby zmiękczyć włókna mięsne.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj marynatę. Umyj pomarańczę, osusz. Wyciśnij sok z połowy owocu. Potrzebujesz 50 ml soku pomarańczowego.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W odpowiedniej wielkości misce połącz sos sojowy, sok pomarańczowy, imbir i paprykę. Dobrze wymieszaj. Jeśli sól nie jest wystarczająca dla Twojego gustu, dodaj szczyptę, nie więcej. Pamiętaj, że sos sojowy zawiera już sól. Nie dodałam soli.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wybierz pojemnik o odpowiedniej wielkości do marynowania filetów. Włóż do niego kawałki indyka, zalej przygotowaną marynatą. Pożądane jest, aby marynata prawie całkowicie pokryła mięso, aby marynowało się bardziej równomiernie. Pozostaw filety na 30-40 minut. Jeśli kawałki nie są całkowicie pokryte, odwróć je kilka razy podczas marynowania.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż mięso z marynaty na talerzu, aby szkło płyn. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Jak sprawdzić, czy olej wystarczająco dobrze się rozgrzał? Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia. Na umiarkowanie dużym ogniu podsmaż filety na złoty kolor. Zapewni to zachowanie soku mięsnego w kawałku, a gotowe mięso będzie soczyste.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Odwróć filety na drugą stronę i smaż w ten sam sposób, aż się zarumienią.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przenieś kawałki fileta do naczynia do pieczenia. Na każdy kawałek wlej łyżkę marynaty.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pokrój pozostałą pomarańczę w plasterki lub półkola.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ułóż plasterki pomarańczy na filetach.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Piecz kawałki indyka w piekarniku nagrzanym do 180C przez 30 minut. Czas gotowania może się różnić od wskazanego. Skoncentruj się na funkcjach swojego piekarnika. Na początku pieczenia możesz przykryć formę folią. W połowie gotowania usuń folię, gdy odparujesz, wlej kawałki pozostałą marynatą.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Podawaj filety z indyka z dowolnym dodatkiem lub ze świeżymi warzywami. Smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Filet z indyka - 84   kcal/100g
  • Imbir w proszku - 335   kcal/100g

Podobne przepisy