skład / składniki
metoda gotowania
1. Dokładnie opłucz mięso z indyka w zimnej bieżącej wodzie i wytrzyj do sucha ręcznikami papierowymi. Następnie pokrój go na średnie porcje.
2. W małym pojemniku wymieszaj sól, czarny pieprz i mąkę. Możesz dodatkowo dodać dowolne suche przyprawy według własnego uznania. Dobrze wymieszaj składniki i wlej je do ciasnej torby z zamkiem. Następnie przenieś pokrojone i dobrze wysuszone kawałki indyka do tej samej torby i szczelnie i szczelnie zamknij. Dobrze wymieszaj mięso z przyprawami i mąką w torebce, aby każdy kawałek indyka był pokryty tą mieszanką.
3. Na patelni o wystarczająco dużej średnicy i grubym dnie podgrzej oliwę z oliwek (można ją zastąpić dowolnym innym warzywem). Gdy olej jest wystarczająco gorący, włóż kawałki indyka na patelnię, po wyjęciu ich z torby i strząsaniu nadmiaru mąki i przypraw. Piecz indyka na średnim ogniu, aż będzie złoty przez 3 do 4 minut. Następnie odwróć na drugą stronę i smaż również na złoty kolor. Następnie wyjmij mięso z patelni, przenosząc je na talerz.
4. W tym samym oleju, w którym smażono indyka, wlej czerwone słodkie wino deserowe. Wymieszaj z resztą składników i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień do umiarkowanego i gotuj sos przez około 10 minut, aby alkohol odparował. Płyn na patelni powinien zmniejszyć się o połowę.
5. Ponownie przenieś kawałki już usmażonego indyka na patelnię, pokrywając je słodkim sosem winnym i krótko dusić przez kilka minut, przykryte pokrywką.
6. Pod koniec gotowania posyp indyka startym parmezanem i zdejmij patelnię z ognia.
odstaw naczynie pod pokrywką na kilka minut, po czym możesz podawać je z gotowanym makaronem lub innym dodatkiem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Filet z indyka - 84 kcal/100g