Indyk w słodkim sosie

Łatwa i szybka opcja obiadowa dla Wszystkie rodziny! Indyk w słodkim sosie przygotowany według tego przepisu okazuje się niesamowicie pyszny i delikatny w smaku. Słodkie nuty mięsa nadaje czerwone wino deserowe, w którym duszony jest indyk. Makaron jajeczny jest idealny jako dodatek do tego dania.
aleAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 16 g
tłuszcze 28 % 9 g
węglowodany 22 % 7 g
171 kcal
IG: 14 / 0 / 86

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

1. Dokładnie opłucz mięso z indyka w zimnej bieżącej wodzie i wytrzyj do sucha ręcznikami papierowymi. Następnie pokrój go na średnie porcje.

2. W małym pojemniku wymieszaj sól, czarny pieprz i mąkę. Możesz dodatkowo dodać dowolne suche przyprawy według własnego uznania. Dobrze wymieszaj składniki i wlej je do ciasnej torby z zamkiem. Następnie przenieś pokrojone i dobrze wysuszone kawałki indyka do tej samej torby i szczelnie i szczelnie zamknij. Dobrze wymieszaj mięso z przyprawami i mąką w torebce, aby każdy kawałek indyka był pokryty tą mieszanką.

3. Na patelni o wystarczająco dużej średnicy i grubym dnie podgrzej oliwę z oliwek (można ją zastąpić dowolnym innym warzywem). Gdy olej jest wystarczająco gorący, włóż kawałki indyka na patelnię, po wyjęciu ich z torby i strząsaniu nadmiaru mąki i przypraw. Piecz indyka na średnim ogniu, aż będzie złoty przez 3 do 4 minut. Następnie odwróć na drugą stronę i smaż również na złoty kolor. Następnie wyjmij mięso z patelni, przenosząc je na talerz.

4. W tym samym oleju, w którym smażono indyka, wlej czerwone słodkie wino deserowe. Wymieszaj z resztą składników i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień do umiarkowanego i gotuj sos przez około 10 minut, aby alkohol odparował. Płyn na patelni powinien zmniejszyć się o połowę.

5. Ponownie przenieś kawałki już usmażonego indyka na patelnię, pokrywając je słodkim sosem winnym i krótko dusić przez kilka minut, przykryte pokrywką.

6. Pod koniec gotowania posyp indyka startym parmezanem i zdejmij patelnię z ognia.

odstaw naczynie pod pokrywką na kilka minut, po czym możesz podawać je z gotowanym makaronem lub innym dodatkiem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Filet z indyka - 84   kcal/100g

Podobne przepisy