skład / składniki
metoda gotowania
1. Pokrój ogórki wzdłuż na średniej wielkości paski. Sól i odstaw na 15 minut.
2. Pokrój cebulę w półpierścienie, strąk chili wzdłuż w cienkie paski. W małym sosie zetrzyj połowę czosnku i cały imbir lub naciśnij, posiekaj słomkę pieprzu. Pokrój drugą połowę czosnku wzdłuż ząbka w plastry.
3. Pokrój mięso w paski, mniej więcej tak, jak pokrojone ogórki.
4. Kawałki mięsa posolić ze wszystkich stron i dobrze zetrzeć z pojemnikiem na sos.
5. Zmiel kolendrę w moździerzu tuż przed wcieraniem jej w mięso. Pozostaw część kolendry.
6. Lekko zwilż patelnię olejem i dobrze podgrzej na maksimum.
7. Teraz pieczenie mięsa jest najważniejszym etapem. Szybko połóż mięso na rozgrzanej patelni w jednej warstwie, smaż na rumieniec, 3-5 minut. Następnie tylko mieszaj, próbując odwrócić wszystkie kawałki. Tyle samo czasu i mięso będzie tak gotowe, że na zewnątrz nabierze smażonego rumieńca, a wewnątrz pozostanie soczyste. Jeśli potrzebujesz bardziej wysmażonego mięsa, musisz przedłużyć proces o kilka minut. Ale nie zaleca się suszenia mięsa - musisz monitorować lub próbować pożądanego stopnia wysmażenia.
8. Z patelni, bez wyjmowania jej z ognia, usuń gotowe mięso na ręczniku papierowym.
9. Na patelni ułóż cebulę równomiernie w jednej warstwie, w razie potrzeby dodaj olej-cebulę należy całkowicie zanurzyć.
10. Podsmaż cebulę na złoty kolor z jednej strony, wymieszaj i wyjmij z patelni na ręczniku.
11. Tam smażyć przez 10-15 sekund paski chili i plasterki czosnku. Usuń na ręczniku.
12. Lekko wyciśnij ogórki z płynu i włóż do durszlaka, pozwól pozostałościom spłynąć.
13. Złożyć wszystko w jednym naczyniu, posypać proszkiem, dodać sos sojowy i ocet. Wymieszać.
14. Przykryj pokrywką lub folią i odstaw na 40-50 minut w chłodne miejsce.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Ocet ryżowy - 20 kcal/100g
- Polędwica wołowa - 324 kcal/100g