Sałatka mięsna z ogórkami

pikantna sałatka inspirowana kuchnią Koreańską. Sałatka mięsna z ogórkami jest pikantna, pikantna i bogata. Ze względu na to, że wszystkie jego składniki są przetwarzane w ten czy inny sposób, jego smak jest całkowicie niesamowity. Przypomina zarówno drugie danie, jak i przystawkę, ale nadal jest sałatką ze wszystkimi jej składnikami - podstawą i dressingiem.
Mama•TimaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 1 g
tłuszcze 50 % 2 g
węglowodany 25 % 1 g
36 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. Pokrój ogórki wzdłuż na średniej wielkości paski. Sól i odstaw na 15 minut.

2. Pokrój cebulę w półpierścienie, strąk chili wzdłuż w cienkie paski. W małym sosie zetrzyj połowę czosnku i cały imbir lub naciśnij, posiekaj słomkę pieprzu. Pokrój drugą połowę czosnku wzdłuż ząbka w plastry.

3. Pokrój mięso w paski, mniej więcej tak, jak pokrojone ogórki.

4. Kawałki mięsa posolić ze wszystkich stron i dobrze zetrzeć z pojemnikiem na sos.

5. Zmiel kolendrę w moździerzu tuż przed wcieraniem jej w mięso. Pozostaw część kolendry.

6. Lekko zwilż patelnię olejem i dobrze podgrzej na maksimum.

7. Teraz pieczenie mięsa jest najważniejszym etapem. Szybko połóż mięso na rozgrzanej patelni w jednej warstwie, smaż na rumieniec, 3-5 minut. Następnie tylko mieszaj, próbując odwrócić wszystkie kawałki. Tyle samo czasu i mięso będzie tak gotowe, że na zewnątrz nabierze smażonego rumieńca, a wewnątrz pozostanie soczyste. Jeśli potrzebujesz bardziej wysmażonego mięsa, musisz przedłużyć proces o kilka minut. Ale nie zaleca się suszenia mięsa - musisz monitorować lub próbować pożądanego stopnia wysmażenia.

8. Z patelni, bez wyjmowania jej z ognia, usuń gotowe mięso na ręczniku papierowym.

9. Na patelni ułóż cebulę równomiernie w jednej warstwie, w razie potrzeby dodaj olej-cebulę należy całkowicie zanurzyć.

10. Podsmaż cebulę na złoty kolor z jednej strony, wymieszaj i wyjmij z patelni na ręczniku.

11. Tam smażyć przez 10-15 sekund paski chili i plasterki czosnku. Usuń na ręczniku.

12. Lekko wyciśnij ogórki z płynu i włóż do durszlaka, pozwól pozostałościom spłynąć.

13. Złożyć wszystko w jednym naczyniu, posypać proszkiem, dodać sos sojowy i ocet. Wymieszać.

14. Przykryj pokrywką lub folią i odstaw na 40-50 minut w chłodne miejsce.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Ocet ryżowy - 20   kcal/100g
  • Polędwica wołowa - 324   kcal/100g

Podobne przepisy