skład / składniki
metoda gotowania
opłucz tuszę królika w zimnej wodzie i osusz ręcznikami papierowymi. Następnie pokrój królika na stawy, a samo mięso na średnie kawałki.
w małym pojemniku wymieszaj sól, czarny pieprz i paprykę. Następnie dokładnie zetrzyj mięso królika tą mieszanką przypraw i przenieś je do miski. Wlej tam olej roślinny bez wyraźnego zapachu (słonecznik, oliwka, siemię lniane) i dobrze wymieszaj kawałki królika. Pozostaw mięso do marynowania przez około godzinę.
włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza, aby podgrzać.
przygotuj warzywa do smażenia. Obierz ziemniaki ze skóry, opłucz i pokrój w plasterki. Obierz i opłucz marchewki i cebulę. Pokrój marchewki w paski, a cebulę w cienkie półpierścienie.
włóż kawałek masła na patelnię i rozpuść. Następnie na średnim ogniu smaż kawałki królika ze wszystkich stron na złoty kolor i przenieś na talerz. Następnie najpierw usmaż ziemniaki na tym samym oleju, a następnie marchewki. Nie musisz smażyć warzyw, aż będą całkowicie ugotowane, wystarczy smażyć je na chrupiący złoty kolor. W przyszłości będą gotowe w piekarniku. Smaż cebulę, aż będzie przezroczysta.
w żaroodpornym naczyniu (żeliwnym, szklanym) Zbierz wszystkie potrawy do smażenia. Usmażone mięso królika, ziemniaki, marchewkę i cebulę ułożyć warstwami w naczyniu.
obierz czosnek i przepuść przez prasę i wymieszaj ze śmietaną. Najlepiej wziąć śmietanę o zawartości tłuszczu 20% lub więcej. Dodaj też trochę więcej soli, pieprzu i mieszanki włoskich ziół. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki i rozcieńczyć powstałą masę ciepłą wodą. Wlać powstałą mieszankę królika i warzywa.
włóż pieczeń do nagrzanego piekarnika piec przez półtorej do dwóch godzin, aż będzie całkowicie ugotowana, czyli do miękkości mięsa i ziemniaków.
podawaj gorące danie natychmiast na stole.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Królik (cięcie) - 188 kcal/100g
- Królik pieczony - 241 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Włoska mieszanka ziół - 259 kcal/100g