pieczeń z królika

wspaniała opcja na gorący, obfity lunch! Pieczeń z królika to bardzo smaczne i zdrowe danie dla całej rodziny! Tak ugotowany królik jest miękki i soczysty w środku, z rumianą skórką na zewnątrz. A warzywa doskonale go uzupełniają i sprawiają, że danie jest jeszcze bardziej apetyczne!
AlenasiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 7 g
tłuszcze 50 % 13 g
węglowodany 23 % 6 g
149 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

opłucz tuszę królika w zimnej wodzie i osusz ręcznikami papierowymi. Następnie pokrój królika na stawy, a samo mięso na średnie kawałki.

w małym pojemniku wymieszaj sól, czarny pieprz i paprykę. Następnie dokładnie zetrzyj mięso królika tą mieszanką przypraw i przenieś je do miski. Wlej tam olej roślinny bez wyraźnego zapachu (słonecznik, oliwka, siemię lniane) i dobrze wymieszaj kawałki królika. Pozostaw mięso do marynowania przez około godzinę.

włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza, aby podgrzać.

przygotuj warzywa do smażenia. Obierz ziemniaki ze skóry, opłucz i pokrój w plasterki. Obierz i opłucz marchewki i cebulę. Pokrój marchewki w paski, a cebulę w cienkie półpierścienie.

włóż kawałek masła na patelnię i rozpuść. Następnie na średnim ogniu smaż kawałki królika ze wszystkich stron na złoty kolor i przenieś na talerz. Następnie najpierw usmaż ziemniaki na tym samym oleju, a następnie marchewki. Nie musisz smażyć warzyw, aż będą całkowicie ugotowane, wystarczy smażyć je na chrupiący złoty kolor. W przyszłości będą gotowe w piekarniku. Smaż cebulę, aż będzie przezroczysta.

w żaroodpornym naczyniu (żeliwnym, szklanym) Zbierz wszystkie potrawy do smażenia. Usmażone mięso królika, ziemniaki, marchewkę i cebulę ułożyć warstwami w naczyniu.

obierz czosnek i przepuść przez prasę i wymieszaj ze śmietaną. Najlepiej wziąć śmietanę o zawartości tłuszczu 20% lub więcej. Dodaj też trochę więcej soli, pieprzu i mieszanki włoskich ziół. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki i rozcieńczyć powstałą masę ciepłą wodą. Wlać powstałą mieszankę królika i warzywa.

włóż pieczeń do nagrzanego piekarnika piec przez półtorej do dwóch godzin, aż będzie całkowicie ugotowana, czyli do miękkości mięsa i ziemniaków.

podawaj gorące danie natychmiast na stole.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Królik (cięcie) - 188   kcal/100g
  • Królik pieczony - 241   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Włoska mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy