skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć ziemniaki z grzybami na patelni? Przed rozpoczęciem gotowania przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Grzyby mogą być dowolne - sezonowe leśne lub pieczarki. Użyję grzybów leśnych. Należy je oczyścić z resztek leśnych i umyć w wodzie 2-3 razy. Następnie zalej wodą i zagotuj. Gotuj grzyby we wrzącej wodzie przez 20 minut, a następnie spuść gorącą wodę i ponownie spłucz na zimno.
Krok 2:
Obierz cebulę i opłucz w zimnej wodzie. Następnie drobno posiekaj obraną cebulę.
Krok 3:
Rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca i wlej trochę oleju roślinnego. Możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia W gorącym oleju podsmaż posiekaną cebulę, aż będzie przezroczysta.
Krok 4:
Następnie dodaj gotowane grzyby na patelnię i smaż wszystko razem przez 5-7 minut, aby odparować całą wilgoć z grzybów.
Krok 5:
Podczas smażenia grzybów obierz ziemniaki i spłucz je z zanieczyszczeń. Następnie pokrój obrane ziemniaki w paski i opłucz je w zimnej wodzie. Następnie spuść całą wodę. Po co myć ziemniaki? Jest to konieczne, aby zmyć z niego nadmiar skrobi. Dzięki temu ziemniaki rozpadną się mniej podczas smażenia.
Krok 6:
Dodaj pokrojone ziemniaki na patelnię do grzybów i wymieszaj. Smaż wszystko razem przez 10-15 minut, aż ziemniaki będą gotowe. Podczas smażenia wymieszaj wszystkie składniki 2-3 razy. Do smaku dodaj trochę soli i przypraw.
Krok 7:
Gdy ziemniaki będą gotowe, dodaj śmietanę i wszystko wymieszaj. Zawartość tłuszczu w śmietanie w tym przypadku nie ma znaczenia. Po prostu nadaje potrawie kremowy smak.
Krok 8:
Podgrzej wszystko razem ze śmietaną przez minutę i zdejmij z ognia. Ułóż gotowe danie w przygotowanych talerzach i podawaj.
Krok 9:
Podczas serwowania gotowe danie można lekko posypać posiekanymi świeżymi ziołami. Smacznego!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g