ziemniaki z grzybami na patelni ze śmietaną

nie pozostaniesz obojętny, bardzo smaczne! Aby przygotować ziemniaki z grzybami na patelni ze śmietaną, możesz udać się do lasu (jeśli jest w pobliżu) i zebrać świeże grzyby. Las jest najbardziej aromatyczny, więc potrawy z nimi są bardzo smaczne i apetyczne.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 2 g
tłuszcze 26 % 5 g
węglowodany 63 % 12 g
96 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć ziemniaki z grzybami na patelni? Przed rozpoczęciem gotowania przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Grzyby mogą być dowolne - sezonowe leśne lub pieczarki. Użyję grzybów leśnych. Należy je oczyścić z resztek leśnych i umyć w wodzie 2-3 razy. Następnie zalej wodą i zagotuj. Gotuj grzyby we wrzącej wodzie przez 20 minut, a następnie spuść gorącą wodę i ponownie spłucz na zimno.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i opłucz w zimnej wodzie. Następnie drobno posiekaj obraną cebulę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca i wlej trochę oleju roślinnego. Możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia W gorącym oleju podsmaż posiekaną cebulę, aż będzie przezroczysta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj gotowane grzyby na patelnię i smaż wszystko razem przez 5-7 minut, aby odparować całą wilgoć z grzybów.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podczas smażenia grzybów obierz ziemniaki i spłucz je z zanieczyszczeń. Następnie pokrój obrane ziemniaki w paski i opłucz je w zimnej wodzie. Następnie spuść całą wodę. Po co myć ziemniaki? Jest to konieczne, aby zmyć z niego nadmiar skrobi. Dzięki temu ziemniaki rozpadną się mniej podczas smażenia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj pokrojone ziemniaki na patelnię do grzybów i wymieszaj. Smaż wszystko razem przez 10-15 minut, aż ziemniaki będą gotowe. Podczas smażenia wymieszaj wszystkie składniki 2-3 razy. Do smaku dodaj trochę soli i przypraw.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy ziemniaki będą gotowe, dodaj śmietanę i wszystko wymieszaj. Zawartość tłuszczu w śmietanie w tym przypadku nie ma znaczenia. Po prostu nadaje potrawie kremowy smak.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podgrzej wszystko razem ze śmietaną przez minutę i zdejmij z ognia. Ułóż gotowe danie w przygotowanych talerzach i podawaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podczas serwowania gotowe danie można lekko posypać posiekanymi świeżymi ziołami. Smacznego!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy