ryż z ciecierzycą

pikantne danie indyjskie-jasne, pikantne, pyszne! Ryż z ciecierzycą spodoba się tym, którzy lubią kuchnię indyjską, pikantny smak przypraw, a dla pikanterii można opcjonalnie dodać papryczkę chili. Okazuje się, że jest smaczny, satysfakcjonujący i niezwykły. Świetny sposób na urozmaicenie rodzinnego menu.
Lady A.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 4 g
tłuszcze 10 % 3 g
węglowodany 76 % 22 g
134 kcal
IG: 36 / 64 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

oczywiście to danie nie jest odpowiednie dla bardzo małych dzieci, ale dorośli mogą docenić pikantny i ciekawy smak tego dania. Gotowanie nie jest trudne, ale ciecierzycę lepiej ugotować wcześniej. Zwykle moczy się go przez noc wodą, a następnie gotuje przez 50 minut na umiarkowanym ogniu. Do tych celów możesz użyć multicookera.

gotowanie rozpoczynamy od takich prostych czynności:

- obierz cebulę i czosnek z łuski, po czym pokrój cebulę w małe kostki i drobno posiekaj czosnek nożem;

- umyj papryczkę chili, obierz z nasion, osusz i bardzo drobno posiekaj nożem;

- imbir myjemy, obieramy i siekamy nożem;

- pomidory myjemy i kroimy na małe kawałki;

- myjemy ryż, aż woda będzie przezroczysta (lepiej to zrobić ciepłą, czystą wodą).

A teraz możesz zacząć gotować... Możesz użyć kotła (jeśli go nie ma, wystarczy kaczątko lub dowolna głęboka patelnia z grubym dnem). Stawiamy go na średnim ogniu, wlewamy do niego określoną ilość oleju i dobrze go podgrzewamy. Rozłóż nasiona kminku. Czekamy, aż zaczną trzaskać. Po rozłożeniu posiekanej cebuli i papryki chili, gotujemy je mieszając przez 2 minuty. Dodaj czosnek i imbir, smaż, mieszając przez minutę, a następnie dodaj pomidory.

wszystko wymieszaj i wlej curry w proszku, kurkumę, wymieszaj, gotuj przez minutę. Po dodaniu umytego ryżu, wcześniej ugotowanej ciecierzycy, wlej wodę. Wszystko przeszkadzamy, wkładamy sól. pamiętaj, aby spróbować.

przykryj pokrywką, zmniejsz ogień do minimum. Gotuj wszystko razem przez około 20 minut - aż ryż będzie miękki. Pamiętaj, aby śledzić proces - być może zajmie to trochę więcej lub trochę mniej czasu.

po gotowym naczyniu wymieszaj i podawaj na gorąco, dekorując świeżymi ziołami. Kolendra dobrze pasuje do tego dania (w razie potrzeby można zastąpić natką pietruszki). Możesz również przygotować dla niego pyszne domowe tortille.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ciecierzyca - 364   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g

Podobne przepisy