skład / składniki
metoda gotowania
oczywiście to danie nie jest odpowiednie dla bardzo małych dzieci, ale dorośli mogą docenić pikantny i ciekawy smak tego dania. Gotowanie nie jest trudne, ale ciecierzycę lepiej ugotować wcześniej. Zwykle moczy się go przez noc wodą, a następnie gotuje przez 50 minut na umiarkowanym ogniu. Do tych celów możesz użyć multicookera.
gotowanie rozpoczynamy od takich prostych czynności:
- obierz cebulę i czosnek z łuski, po czym pokrój cebulę w małe kostki i drobno posiekaj czosnek nożem;
- umyj papryczkę chili, obierz z nasion, osusz i bardzo drobno posiekaj nożem;
- imbir myjemy, obieramy i siekamy nożem;
- pomidory myjemy i kroimy na małe kawałki;
- myjemy ryż, aż woda będzie przezroczysta (lepiej to zrobić ciepłą, czystą wodą).
A teraz możesz zacząć gotować... Możesz użyć kotła (jeśli go nie ma, wystarczy kaczątko lub dowolna głęboka patelnia z grubym dnem). Stawiamy go na średnim ogniu, wlewamy do niego określoną ilość oleju i dobrze go podgrzewamy. Rozłóż nasiona kminku. Czekamy, aż zaczną trzaskać. Po rozłożeniu posiekanej cebuli i papryki chili, gotujemy je mieszając przez 2 minuty. Dodaj czosnek i imbir, smaż, mieszając przez minutę, a następnie dodaj pomidory.
wszystko wymieszaj i wlej curry w proszku, kurkumę, wymieszaj, gotuj przez minutę. Po dodaniu umytego ryżu, wcześniej ugotowanej ciecierzycy, wlej wodę. Wszystko przeszkadzamy, wkładamy sól. pamiętaj, aby spróbować.
przykryj pokrywką, zmniejsz ogień do minimum. Gotuj wszystko razem przez około 20 minut - aż ryż będzie miękki. Pamiętaj, aby śledzić proces - być może zajmie to trochę więcej lub trochę mniej czasu.
po gotowym naczyniu wymieszaj i podawaj na gorąco, dekorując świeżymi ziołami. Kolendra dobrze pasuje do tego dania (w razie potrzeby można zastąpić natką pietruszki). Możesz również przygotować dla niego pyszne domowe tortille.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ciecierzyca - 364 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g