mięso duszone z bakłażanem

mięso w połączeniu z warzywami to niesamowita gra smakowa! Mięso duszone z bakłażanem zachwyci każdego smakosza! Do tego dania lepiej jest wziąć wieprzowinę bez kości, na przykład polędwicę. Bulion można użyć mięsa i warzyw, a nawet zastąpić wodą.
FiodorownaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 5 g
tłuszcze 50 % 9 g
węglowodany 22 % 4 g
119 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. Oberżyny myjemy, kroimy w plasterki, większe warzywa kroimy na pół. Rozłóż przygotowany bakłażan w osolonej wodzie, przykryj talerzem, aby kawałki nie unosiły się i pozostaw na około 20-30 minut.

2. Podczas namaczania bakłażana pokrój wstępnie umyte mięso na małe kawałki i smaż na oleju roślinnym przez 4-5 minut.

3. Obierz cebulę i marchewkę, pokrój cebulę w kostkę, marchewkę w plasterki. Wysyłamy warzywa do mięsa, smażymy przez kolejne 3 minuty.

4. A teraz wlej bulion, zamknij pokrywkę i gotuj na wolnym ogniu, aż mięso będzie całkowicie ugotowane, zajmie to około 20 minut.

5. Paprykę oczyszczamy z nasion, myjemy, kroimy w szerokie paski. Wyciskamy bakłażany, rozprowadzamy do mięsa razem z papryką, solą i pieprzem, dodajemy bazylię i kolendrę. Kontynuujemy duszenie naczynia pod zamkniętą pokrywką przez kolejne 15 minut.

podawaj na gorąco, posypując świeżą natką pietruszki.

jedz dla zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy