skład / składniki
metoda gotowania
1. Oberżyny myjemy, kroimy w plasterki, większe warzywa kroimy na pół. Rozłóż przygotowany bakłażan w osolonej wodzie, przykryj talerzem, aby kawałki nie unosiły się i pozostaw na około 20-30 minut.
2. Podczas namaczania bakłażana pokrój wstępnie umyte mięso na małe kawałki i smaż na oleju roślinnym przez 4-5 minut.
3. Obierz cebulę i marchewkę, pokrój cebulę w kostkę, marchewkę w plasterki. Wysyłamy warzywa do mięsa, smażymy przez kolejne 3 minuty.
4. A teraz wlej bulion, zamknij pokrywkę i gotuj na wolnym ogniu, aż mięso będzie całkowicie ugotowane, zajmie to około 20 minut.
5. Paprykę oczyszczamy z nasion, myjemy, kroimy w szerokie paski. Wyciskamy bakłażany, rozprowadzamy do mięsa razem z papryką, solą i pieprzem, dodajemy bazylię i kolendrę. Kontynuujemy duszenie naczynia pod zamkniętą pokrywką przez kolejne 15 minut.
podawaj na gorąco, posypując świeżą natką pietruszki.
jedz dla zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g