wieprzowina z ziemniakami w śmietanie

bardzo smaczne danie! Zjedzony natychmiast! Wieprzowina z ziemniakami w śmietanie to zaskakująco proste, ale jednocześnie bardzo smaczne gorące danie dla całej rodziny, idealne na kolację lub obfity obiad. Przygotowanie jest dość łatwe i nie wymaga spędzania dużej ilości czasu w kuchni. Soczyste kotlety wieprzowe z niesamowicie delikatnymi ziemniakami w sosie śmietanowym nie pozostawiają nikogo obojętnym.
StepankaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 45 % 9 g
tłuszcze 25 % 5 g
węglowodany 30 % 6 g
150 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

1. Włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza, aby podgrzać go w trybie konwekcji lub podgrzać od góry i od dołu.

2. Obierz ziemniaki, dobrze umyj je pod bieżącą wodą i osusz na ręcznikach papierowych. Pokrój ziemniaki w małe kostki.

3. Umyj paprykę, odetnij łodygę i usuń wszystkie nasiona i błony od wewnątrz. Pozostały miąższ pieprzu drobno posiekaj w kostkę.

4. Twardy ser zetrzyj na grubej tarce.

5. W dużej misce lub innym pojemniku wymieszaj kostki ziemniaków, posiekaną paprykę i starty ser. Następnie włóż powstałą mieszaninę do naczynia do pieczenia lub głębokiej blachy do pieczenia i równomiernie rozprowadź na całym obszarze.

6. Obierz czosnek, umyj i posiekaj przez specjalną prasę lub zetrzyj na drobnej tarce. Wymieszaj śmietanę i czosnek. Powstałą mieszaninę rozcieńcza się ciepłym bulionem z kurczaka. Dobrze wymieszaj wszystko i wlej do naczynia do pieczenia. Taki sos śmietanowy sprawi, że ziemniaki będą bardziej soczyste i delikatne.

7. Opłucz filet wieprzowy i osusz ręcznikami papierowymi. Następnie pokrój mięso na porcje kotletów i włóż do naczynia do pieczenia bezpośrednio na wcześniej ułożonych ziemniakach. Posolić i doprawić czarnym pieprzem do smaku.

8. Przykryj naczynie do pieczenia folią spożywczą i uszczypnij krawędzie po bokach, aby para nie uciekła. A następnie włóż naczynie do nagrzanego piekarnika do pieczenia przez około 40 minut.

9. Wyjmij naczynie do pieczenia z piekarnika i usuń folię. Ponownie włóż mięso z ziemniakami do pieczenia przez około 5 minut, aby uformować apetyczną złotą skórkę na wierzchu.

ułóż gotowe danie na porcjowanych talerzach i udekoruj posiekanymi ziołami. Podawaj smakołyk na stole na ciepło.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal / 100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal / 100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal / 100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal / 100g
  • Polędwica wieprzowa - 264   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g

Podobne przepisy