skład / składniki
metoda gotowania
1. Włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza, aby podgrzać go w trybie konwekcji lub podgrzać od góry i od dołu.
2. Obierz ziemniaki, dobrze umyj je pod bieżącą wodą i osusz na ręcznikach papierowych. Pokrój ziemniaki w małe kostki.
3. Umyj paprykę, odetnij łodygę i usuń wszystkie nasiona i błony od wewnątrz. Pozostały miąższ pieprzu drobno posiekaj w kostkę.
4. Twardy ser zetrzyj na grubej tarce.
5. W dużej misce lub innym pojemniku wymieszaj kostki ziemniaków, posiekaną paprykę i starty ser. Następnie włóż powstałą mieszaninę do naczynia do pieczenia lub głębokiej blachy do pieczenia i równomiernie rozprowadź na całym obszarze.
6. Obierz czosnek, umyj i posiekaj przez specjalną prasę lub zetrzyj na drobnej tarce. Wymieszaj śmietanę i czosnek. Powstałą mieszaninę rozcieńcza się ciepłym bulionem z kurczaka. Dobrze wymieszaj wszystko i wlej do naczynia do pieczenia. Taki sos śmietanowy sprawi, że ziemniaki będą bardziej soczyste i delikatne.
7. Opłucz filet wieprzowy i osusz ręcznikami papierowymi. Następnie pokrój mięso na porcje kotletów i włóż do naczynia do pieczenia bezpośrednio na wcześniej ułożonych ziemniakach. Posolić i doprawić czarnym pieprzem do smaku.
8. Przykryj naczynie do pieczenia folią spożywczą i uszczypnij krawędzie po bokach, aby para nie uciekła. A następnie włóż naczynie do nagrzanego piekarnika do pieczenia przez około 40 minut.
9. Wyjmij naczynie do pieczenia z piekarnika i usuń folię. Ponownie włóż mięso z ziemniakami do pieczenia przez około 5 minut, aby uformować apetyczną złotą skórkę na wierzchu.
ułóż gotowe danie na porcjowanych talerzach i udekoruj posiekanymi ziołami. Podawaj smakołyk na stole na ciepło.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal / 100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal / 100g
- Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal / 100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal / 100g
- Polędwica wieprzowa - 264 kcal/100g
- Rosół z kurczaka - 19 kcal/100g