skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić karpia na grillu na ruszcie? Przygotuj rybę. Możesz użyć karpia z mrozu, ale świeże ryby są smaczniejsze i bardziej soczyste. Więc oczyść rybę z łusek, usuń wnętrzności i skrzela. Tołpyga umyć i osuszyć ręcznikiem kuchennym lub papierowymi serwetkami, aby usunąć nadmiar wody.
Krok 2:
Pokrój rybę na średniej wielkości porcje. Głowę można włożyć do zamrażarki, a później ugotować z niej bogaty bulion rybny. Możesz też wysłać głowę na ruszt i usmażyć na węglu drzewnym ze wszystkimi innymi kawałkami ryby.
Krok 3:
Odetnij płetwy z ryby.
Krok 4:
Przygotuj marynatę. W głębokim małym pojemniku wyślij śmietanę, sól, czosnek i suche przyprawy przepuszczone przez prasę. Przyprawy mogą być dowolne dla Twojego gustu. Gotowa mieszanka ryb jest idealna. W przepisie wykorzystano mieloną paprykę, bazylię, oregano i gotową przyprawę do dań rybnych.
Krok 5:
Wszystko dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 6:
Wyślij marynatę do ryby. Za pomocą ruchów masujących równomiernie rozprowadź śmietanę z przyprawami na wszystkich kawałkach. Tołpyga pozostawić do marynowania w lodówce (co najmniej 1 godzinę).
Krok 7:
Rozpal grill. Kiedy drewno opałowe zostanie spalone, możesz przejść bezpośrednio do gotowania ryb.
Krok 8:
Dobrze umyj i osusz ruszt. Nasmaruj metalowe pręty olejem roślinnym, jest to konieczne, aby ryba nie przykleiła się do grilla. Smaż karpia do miękkości, od czasu do czasu obracając z jednej strony na drugą.
Krok 9:
Tołpyga będzie gotowa, gdy skóra zostanie pokryta różową apetyczną skórką. Przebij jeden z kawałków końcówką noża i sprawdź, czy wystaje przezroczysty sok, oznacza to, że ryba jest gotowa. Nie trzymaj kawałków zbyt długo na węglach, bo będą suche.
Krok 10:
Karpia podawaj na gorąco lub schłodzone z warzywami lub świeżymi sałatkami.
czas gotowania ryb na grillu zależy od wielu czynników. Rolę odgrywają rozmiary kawałków, liczba węgli i intensywność ciepła, model grilla itp.
średnio ryba jest gotowa w ciągu 20-30 minut.
jeśli usmażysz głowę, lepiej przeciąć ją wzdłuż na pół, aby lepiej się usmażyła.
musisz spróbować!
smacznego!
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Tołpyga - 86 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g