Tołpyga na grillu na ruszcie w śmietanie

rozpływa się w ustach z niepowtarzalnym smakiem ogniska! Tołpyga na grillu na ruszcie to soczysta ryba marynowana w śmietanie, gotowana na węglu drzewnym - to niezrównanie smaczne danie, które nie pozostawi obojętnym! Podaruj sobie i swoim bliskim prawdziwą ucztę!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 90 % 19 g
tłuszcze 10 % 2 g
węglowodany 0 % 0 g
92 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić karpia na grillu na ruszcie? Przygotuj rybę. Możesz użyć karpia z mrozu, ale świeże ryby są smaczniejsze i bardziej soczyste. Więc oczyść rybę z łusek, usuń wnętrzności i skrzela. Tołpyga umyć i osuszyć ręcznikiem kuchennym lub papierowymi serwetkami, aby usunąć nadmiar wody.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój rybę na średniej wielkości porcje. Głowę można włożyć do zamrażarki, a później ugotować z niej bogaty bulion rybny. Możesz też wysłać głowę na ruszt i usmażyć na węglu drzewnym ze wszystkimi innymi kawałkami ryby.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Odetnij płetwy z ryby.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj marynatę. W głębokim małym pojemniku wyślij śmietanę, sól, czosnek i suche przyprawy przepuszczone przez prasę. Przyprawy mogą być dowolne dla Twojego gustu. Gotowa mieszanka ryb jest idealna. W przepisie wykorzystano mieloną paprykę, bazylię, oregano i gotową przyprawę do dań rybnych.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wszystko dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyślij marynatę do ryby. Za pomocą ruchów masujących równomiernie rozprowadź śmietanę z przyprawami na wszystkich kawałkach. Tołpyga pozostawić do marynowania w lodówce (co najmniej 1 godzinę).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozpal grill. Kiedy drewno opałowe zostanie spalone, możesz przejść bezpośrednio do gotowania ryb.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dobrze umyj i osusz ruszt. Nasmaruj metalowe pręty olejem roślinnym, jest to konieczne, aby ryba nie przykleiła się do grilla. Smaż karpia do miękkości, od czasu do czasu obracając z jednej strony na drugą.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Tołpyga będzie gotowa, gdy skóra zostanie pokryta różową apetyczną skórką. Przebij jeden z kawałków końcówką noża i sprawdź, czy wystaje przezroczysty sok, oznacza to, że ryba jest gotowa. Nie trzymaj kawałków zbyt długo na węglach, bo będą suche.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Karpia podawaj na gorąco lub schłodzone z warzywami lub świeżymi sałatkami.

czas gotowania ryb na grillu zależy od wielu czynników. Rolę odgrywają rozmiary kawałków, liczba węgli i intensywność ciepła, model grilla itp. 
średnio ryba jest gotowa w ciągu 20-30 minut. 

jeśli usmażysz głowę, lepiej przeciąć ją wzdłuż na pół, aby lepiej się usmażyła. 

musisz spróbować! 

smacznego!

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Tołpyga - 86   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy