skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Przygotuj składniki na tsimes zgodnie z listą. Opcjonalnie do składu produktów do tego dania można dodać więcej przypraw, takich jak sól, cynamon lub pieprz. Kto lubi który smak.
Krok 2:

Suszone morele, suszone śliwki i rodzynki są dokładnie myte pod bieżącą wodą. Wkładamy je do miski i napełniamy gorącą wodą, pozostawiamy na 15 minut, aby suszone owoce puchły. Spuść wodę, ponownie umyj suszone owoce.
Krok 3:

Marchew do tego dania musisz wziąć soczyste i świeże, słodkie odmiany. Marchewki myjemy, myjemy i kroimy w kółka.
Krok 4:

Na patelnię (lepiej wziąć żeliwną patelnię lub grube dno) wlej oliwę z oliwek, podpal ją. Plastry marchewki kładziemy na oliwie z oliwek, smażymy na złoty kolor z obu stron na średnim ogniu.
Krok 5:

Dodaj miód do marchwi, wymieszaj szpatułką, pozwól marchewkom się haramelizować, sos na patelni powinien stać się lepki. Ale smak potrawy można również zmienić za pomocą jednego lub drugiego rodzaju miodu (kwiatowego, lipowego, gryczanego itp.)
Krok 6:

Wysyłamy gotowane suszone morele, suszone śliwki i rodzynki na patelnię do marchwi, dodajemy niewielką ilość wody, aby zawartość była duszona w płynie. Wymieszaj i gotuj na średnim ogniu, aż marchewki będą gotowe, a ciecz odparuje. W tym samym momencie dodaj przyprawy do smaku, cynamon.
Krok 7:

Danie jest gotowe. Układamy Cymes na talerzu i podajemy do stołu, na śniadanie z herbatą lub na obiad jako deser, wygodnie jest zabrać go do pracy na małą przekąskę. Tsimes składa się z pysznych, zdrowych i pożywnych potraw. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Suszone morele - 215 kcal/100g
- Uruk - 290 kcal/100g
- Brzoskwinie suszone - 254 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g




