Cymes żydowski

pyszny, zdrowy Narodowy przysmak z marchwi i suszonych owoców! Tsimes to tradycyjne żydowskie danie przygotowywane w jego ojczyźnie, zwykle w soboty lub święta i podawane jako deser z zieloną lub ziołową herbatą. Ten przysmak składa się ze zdrowych produktów, które są w stanie wzbogacić ciało energią i przydatnymi substancjami przez cały dzień, dzięki czemu można go podawać na śniadanie na herbatę. Klasyczny Słodki żydowski tsimes składa się z marchwi i suszonych owoców: suszonych moreli, suszonych śliwek i rodzynek. Zestaw suszonych owoców można dowolnie zmieniać.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 2 g
tłuszcze 12 % 6 g
węglowodany 85 % 44 g
246 kcal
IG: 48 / 25 / 27

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na tsimes zgodnie z listą. Opcjonalnie do składu produktów do tego dania można dodać więcej przypraw, takich jak sól, cynamon lub pieprz. Kto lubi który smak.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Suszone morele, suszone śliwki i rodzynki są dokładnie myte pod bieżącą wodą. Wkładamy je do miski i napełniamy gorącą wodą, pozostawiamy na 15 minut, aby suszone owoce puchły. Spuść wodę, ponownie umyj suszone owoce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Marchew do tego dania musisz wziąć soczyste i świeże, słodkie odmiany. Marchewki myjemy, myjemy i kroimy w kółka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelnię (lepiej wziąć żeliwną patelnię lub grube dno) wlej oliwę z oliwek, podpal ją. Plastry marchewki kładziemy na oliwie z oliwek, smażymy na złoty kolor z obu stron na średnim ogniu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj miód do marchwi, wymieszaj szpatułką, pozwól marchewkom się haramelizować, sos na patelni powinien stać się lepki. Ale smak potrawy można również zmienić za pomocą jednego lub drugiego rodzaju miodu (kwiatowego, lipowego, gryczanego itp.)

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wysyłamy gotowane suszone morele, suszone śliwki i rodzynki na patelnię do marchwi, dodajemy niewielką ilość wody, aby zawartość była duszona w płynie. Wymieszaj i gotuj na średnim ogniu, aż marchewki będą gotowe, a ciecz odparuje. W tym samym momencie dodaj przyprawy do smaku, cynamon.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Danie jest gotowe. Układamy Cymes na talerzu i podajemy do stołu, na śniadanie z herbatą lub na obiad jako deser, wygodnie jest zabrać go do pracy na małą przekąskę. Tsimes składa się z pysznych, zdrowych i pożywnych potraw. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Suszone morele - 215   kcal/100g
  • Uruk - 290   kcal/100g
  • Brzoskwinie suszone - 254   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy