skład / składniki
metoda gotowania
aby przygotować skwarki, możesz wziąć czysty smalec bez szczeliny lub kawałki z odrobiną mięsa. Tutaj możesz wybrać według własnego gustu-smażona warstwa mięsa nadaje sztywność i przyjemny smak, a bez niej smalec będzie bardziej miękki. Wybieramy z tego, co jest w zamrażarce w domu lub co spodoba się na rynku.
skórę można odciąć lub pozostawić. Tutaj wszystko zależy również od osobistych preferencji. Jeśli skóra jest gruba, po usmażeniu może stać się szorstka i powodować trudności podczas jedzenia. Cienka skórka zostanie usmażona i zapewni przyjemne wykończenie.
Wytnij skórę z wybranego kawałka tłuszczu (lub pozostaw w razie potrzeby). Pokrój tłuszcz w małe kostki (nie więcej niż 1x1 cm). Posyp solą i wymieszaj. Kawałki tłuszczu skleją się ze sobą, więc będziesz musiał wymieszać rękami, aby każda kostka otrzymała wystarczającą ilość soli. Na tym etapie możesz dodać dowolne przyprawy, na przykład mielony czarny pieprz dobrze komponuje się ze smalcem, zwłaszcza ze świeżym mieleniem.
zgodnie z klasycznym przepisem konieczne jest gotowanie smalcu w kotle. Jeśli go nie ma, nie rozpaczaj, weź patelnię lub patelnię z grubym dnem i ścianami. Wlej kawałki smalcu na patelnię, przykryj pokrywką, umieść na kuchence z minimalnym poziomem płomienia.
proces marnowania i odparowywania tłuszczu trwa od 40 do 90 minut. Czas zależy od ilości tłuszczu, wielkości kawałków i osobistych życzeń ze względu na intensywność pieczenia. Jeśli chcesz uzyskać miękki smalec, który będzie łatwy do nałożenia na chleb, przygotuj kawałki smalcu, aż będą przezroczyste. Jeśli preferowane są skwarki gęstsze, z chrupkością, smażyć na złoty odcień.
podczas topienia tłuszczu należy mieszać tłuszcz, tylko bardzo ostrożnie, ponieważ może rozpryskiwać się na skórze i pozostawiać oparzenia. Po osiągnięciu pożądanego stopnia gotowości łapiemy skwarki i możemy podawać. Powstały tłuszcz można odsączyć i przechowywać w nim resztki po posiłku przez tydzień.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g