skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić gulasz z dyni? Przygotuj niezbędne składniki. Wołowina jest potrzebna w postaci miąższu bez kości. Odpowiednia jest również cielęcina. Możesz użyć dowolnej odmiany dyni, najważniejsze jest to, że początkowo nie jest bardzo luźna, w przeciwnym razie kawałki szybko się zagotują i zamiast gulaszu otrzymasz puree z dyni z kawałkami mięsa. Możesz dodać cebulę w całości, a następnie wyrzucić lub pokroić w drobną kostkę.
Krok 2:
Umyj wołowinę, osusz i pokrój na średnie kawałki.
Krok 3:
Umyj pomidora i pokrój w półkola. Pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
Krok 4:
Obierz dynię i pokrój w drobną kostkę.
Krok 5:
Obierz marchewki i pokrój w półkola. Jeśli średnica marchwi jest duża, możesz pokroić na ćwiartki.
Krok 6:
Obierz i pokrój ziemniaki na średnie kawałki. Lepiej też wybrać ziemniaki, które zachowują swój kształt i nie gotują się po długim duszeniu. Miąższ takich ziemniaków powinien być żółtawy. Jeśli miąższ jest biały, oznacza to, że w takich ziemniakach jest dużo skrobi, a ziemniaki szybko się gotują. Im bardziej żółte i gęstsze bulwy,tym mniej skrobi.
Krok 7:
Obierz czosnek i drobno posiekaj lub przełóż goździki przez prasę.
Krok 8:
Włóż koncentrat pomidorowy do wody, dodaj przyprawy do grilla, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie. Wodę i koncentrat pomidorowy można zastąpić gotowym sokiem pomidorowym, ale lepiej nie dodawać do niego soli od razu, ale najpierw spróbuj soku, a następnie w razie potrzeby dodaj sól. Możesz sam wybrać zestaw przypraw: mam to curry, mieloną paprykę, suszoną paprykę w kawałkach, suszony rozmaryn i tymianek, sól, pieprz.
Krok 9:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Ułóż wołowinę i smaż na dużym ogniu na złoty kolor. Jeśli chcesz dodać posiekaną cebulę, połóż ją na mięsie i smaż, mieszając, razem przez 2 minuty.
Krok 10:
Dodaj przygotowane warzywa do mięsa i smaż wszystko razem, mieszając, przez około 10 minut.
Krok 11:
Włóż całą cebulę na patelnię, jeśli nie dodałeś jej wcześniej w plasterkach. Wlej pastę pomidorową rozcieńczoną w wodzie z przyprawami. Dodaj posiekany czosnek.
Krok 12:
Wszystko dokładnie wymieszaj, zagotuj i gotuj pod przykryciem przez 25-30 minut na małym ogniu na małym ogniu. Ułóż gotowy gulasz na talerzach i posyp posiekanymi ziołami. Smacznego!
ten sam gulasz można zrobić z wieprzowiną, kurczakiem lub indykiem.
gdy tylko na półkach pojawi się dynia z nowej uprawy, robię z niej soczysty i obfity gulasz mięsny. Takie jasne i pachnące danie nie jest wstydem i służyć gościom na świątecznym stole jako gorące.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
pamiętaj, że ostateczny wynik tego dania zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g