gulasz z dyni z mięsem

bogaty, aromatyczny, satysfakcjonujący, efektowny! Gulasz z dyni z mięsem i warzywami okazuje się tak jasny i kolorowy, że można go podawać jako danie świąteczne! Ponadto jest przygotowywany bardzo prosto - koniecznie spróbuj!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 7 g
tłuszcze 28 % 5 g
węglowodany 33 % 6 g
89 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić gulasz z dyni? Przygotuj niezbędne składniki. Wołowina jest potrzebna w postaci miąższu bez kości. Odpowiednia jest również cielęcina. Możesz użyć dowolnej odmiany dyni, najważniejsze jest to, że początkowo nie jest bardzo luźna, w przeciwnym razie kawałki szybko się zagotują i zamiast gulaszu otrzymasz puree z dyni z kawałkami mięsa. Możesz dodać cebulę w całości, a następnie wyrzucić lub pokroić w drobną kostkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj wołowinę, osusz i pokrój na średnie kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj pomidora i pokrój w półkola. Pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz dynię i pokrój w drobną kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz marchewki i pokrój w półkola. Jeśli średnica marchwi jest duża, możesz pokroić na ćwiartki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz i pokrój ziemniaki na średnie kawałki. Lepiej też wybrać ziemniaki, które zachowują swój kształt i nie gotują się po długim duszeniu. Miąższ takich ziemniaków powinien być żółtawy. Jeśli miąższ jest biały, oznacza to, że w takich ziemniakach jest dużo skrobi, a ziemniaki szybko się gotują. Im bardziej żółte i gęstsze bulwy,tym mniej skrobi.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Obierz czosnek i drobno posiekaj lub przełóż goździki przez prasę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż koncentrat pomidorowy do wody, dodaj przyprawy do grilla, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie. Wodę i koncentrat pomidorowy można zastąpić gotowym sokiem pomidorowym, ale lepiej nie dodawać do niego soli od razu, ale najpierw spróbuj soku, a następnie w razie potrzeby dodaj sól. Możesz sam wybrać zestaw przypraw: mam to curry, mieloną paprykę, suszoną paprykę w kawałkach, suszony rozmaryn i tymianek, sól, pieprz.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Ułóż wołowinę i smaż na dużym ogniu na złoty kolor. Jeśli chcesz dodać posiekaną cebulę, połóż ją na mięsie i smaż, mieszając, razem przez 2 minuty.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj przygotowane warzywa do mięsa i smaż wszystko razem, mieszając, przez około 10 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Włóż całą cebulę na patelnię, jeśli nie dodałeś jej wcześniej w plasterkach. Wlej pastę pomidorową rozcieńczoną w wodzie z przyprawami. Dodaj posiekany czosnek.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wszystko dokładnie wymieszaj, zagotuj i gotuj pod przykryciem przez 25-30 minut na małym ogniu na małym ogniu. Ułóż gotowy gulasz na talerzach i posyp posiekanymi ziołami. Smacznego!

ten sam gulasz można zrobić z wieprzowiną, kurczakiem lub indykiem.

gdy tylko na półkach pojawi się dynia z nowej uprawy, robię z niej soczysty i obfity gulasz mięsny. Takie jasne i pachnące danie nie jest wstydem i służyć gościom na świątecznym stole jako gorące.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

pamiętaj, że ostateczny wynik tego dania zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy