skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić bulgur z dynią? Przygotuj wszystkie produkty wskazane w przepisie. Możesz wziąć dowolną dynię. Zwykle robię bulgur z Hokkaido, smakuje słodko i świetnie komponuje się z kaszą.
Krok 2:
Obierz cebulę, marchewkę i czosnek. Pokrój dynię na pół, obierz grubą skórkę, usuń miękki rdzeń i nasiona. Opłucz wszystkie warzywa i osusz serwetkami, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci.
Krok 3:
Pokrój cebulę, marchewkę i czosnek w drobną kostkę. Sposób krojenia warzyw może być dowolny według własnego uznania, ale pamiętaj, że zarówno rodzaj, jak i smak gotowego dania mogą się różnić.
Krok 4:
Na patelni rozgrzej niewielką ilość rafinowanego oleju roślinnego. Wyślij warzywa do smażenia. Na dużym ogniu, mieszając, gotuj, aż cebula będzie półprzezroczysta. Zajęło mi to około 2-3 minut.
Krok 5:
Bulgur opłucz w zimnej wodzie. Pokrój dynię na małe kawałki.
Krok 6:
Wyślij dynię i kaszę na patelnię. Sól do smaku, a także dodaj ulubione przyprawy. Użyłam szczypty suchych włoskich ziół, odrobiny gałki muszkatołowej i ziele angielskie. Jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia
Krok 7:
Wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj wodę. Ile wody trzeba wziąć? Zwykle zaleca się stosowanie półtora do dwóch części wody na jedną część zboża. Te. na jedną szklankę płatków weź 1,5-2 szklanki wody. Zwykle biorę 1,5 części płynu, a płatki mają pełny czas na gotowanie.
Krok 8:
Po ugotowaniu zmniejsz kuchenkę do minimum, przykryj patelnię pokrywką i gotuj przez około 15-20 minut. Posyp gotowe danie drobno posiekanymi ziołami. Dobrze sprawdzają się koperek, zielona młoda cebula lub pietruszka.
Krok 9:
Pyszne na ciepło i zimno.
smacznego!
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
pamiętaj, że ostateczny wynik w tym naczyniu zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt.
ważne! Artykuł pomoże gotować z bulguru smacznie, łatwo i różnorodnie " bulgur: Poznaj się bliżej i śmiało gotuj!"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Bulgur - 342 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g