bulgur z dynią

niesamowicie smaczne i niezwykle zdrowe danie! Bulgur z dynią to niezwykle smaczny dodatek do kotletów, mięsa i drobiu. Owsianka okazuje się bogata, apetyczna i bardzo jasna! Świetna opcja na chudy stół.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 4 g
tłuszcze 31 % 10 g
węglowodany 56 % 18 g
184 kcal
IG: 83 / 0 / 17

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bulgur z dynią? Przygotuj wszystkie produkty wskazane w przepisie. Możesz wziąć dowolną dynię. Zwykle robię bulgur z Hokkaido, smakuje słodko i świetnie komponuje się z kaszą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę, marchewkę i czosnek. Pokrój dynię na pół, obierz grubą skórkę, usuń miękki rdzeń i nasiona. Opłucz wszystkie warzywa i osusz serwetkami, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój cebulę, marchewkę i czosnek w drobną kostkę. Sposób krojenia warzyw może być dowolny według własnego uznania, ale pamiętaj, że zarówno rodzaj, jak i smak gotowego dania mogą się różnić.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni rozgrzej niewielką ilość rafinowanego oleju roślinnego. Wyślij warzywa do smażenia. Na dużym ogniu, mieszając, gotuj, aż cebula będzie półprzezroczysta. Zajęło mi to około 2-3 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Bulgur opłucz w zimnej wodzie. Pokrój dynię na małe kawałki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyślij dynię i kaszę na patelnię. Sól do smaku, a także dodaj ulubione przyprawy. Użyłam szczypty suchych włoskich ziół, odrobiny gałki muszkatołowej i ziele angielskie. Jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj wodę. Ile wody trzeba wziąć? Zwykle zaleca się stosowanie półtora do dwóch części wody na jedną część zboża. Te. na jedną szklankę płatków weź 1,5-2 szklanki wody. Zwykle biorę 1,5 części płynu, a płatki mają pełny czas na gotowanie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po ugotowaniu zmniejsz kuchenkę do minimum, przykryj patelnię pokrywką i gotuj przez około 15-20 minut. Posyp gotowe danie drobno posiekanymi ziołami. Dobrze sprawdzają się koperek, zielona młoda cebula lub pietruszka.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pyszne na ciepło i zimno.

smacznego!

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

pamiętaj, że ostateczny wynik w tym naczyniu zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt. 

ważne! Artykuł pomoże gotować z bulguru smacznie, łatwo i różnorodnie " bulgur: Poznaj się bliżej i śmiało gotuj!"

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Bulgur - 342   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy