skład / składniki
metoda gotowania
gotowanie kotletów rozpoczyna się od przygotowania mięsa mielonego. Możesz kupić gotowy w supermarkecie lub ugotować go samodzielnie. Druga opcja jest oczywiście lepsza. Kupowanie świeżego kawałka mięsa, krojenie go na porcje i siekanie w maszynce do mięsa nie zajmuje dużo czasu, ale wynik przekroczy wszelkie oczekiwania.
moczymy białe chleb w mleku, odstawiamy na kilka minut, wyciskamy. Zetrzyj cebulę i czosnek, drobno posiekaj lub posiekaj blenderem. Jeśli samodzielnie gotujemy mięso mielone, możesz zmielić cebulę w maszynce do mięsa i uzyskać całkowicie jednorodną konsystencję.
wymieszaj mięso mielone, jajka, chleb wyciśnięty z nadmiaru mleka i posiekaną cebulę i czosnek w dowolny sposób w głębokim talerzu lub małej misce. Sól, pieprz i mieszaj, aż będzie gładka, namoczony chleb powinien dobrze się rozpuścić i nie dać się złapać w kawałki w gotowych kotletach.
z powstałego mielonego kotleta formujemy kotlety i zwijamy je w mące. Nie jest to konieczny krok w przygotowaniu, ale mąka sprawi, że skórka będzie gęstsza i bardziej smażona, co doda bogactwa smakowi. W razie potrzeby mąkę można zastąpić bułką tartą.
wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej, smaż kotlety z jednej strony na dużym ogniu. Smażyć na złoty kolor, około dwóch minut. Następnie odwróć, zmniejsz ogień do średniego lub minimalnego i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut. W tym czasie środek będzie miał czas na dobre gotowanie na parze, będzie smaczny i całkowicie bezpieczny, a skórka nie będzie miała czasu na spalenie.
kładziemy kotlety na talerzu, uzupełniamy przystawką z warzyw, tłuczonych ziemniaków lub spaghetti. Kotlety najlepiej podawać na gorąco.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal / 100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g
- Mielona wieprzowina - 263 kcal / 100g