kotlety wieprzowe z chlebem

Klasyczne kotlety wieprzowe-smak z dzieciństwa! Kotlety wieprzowe z chlebem to idealne gorące danie, które łączy się z każdym dodatkiem i spodoba się zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Gęsta skórka i miękki, delikatny środek naturalnego mięsa mielonego wyglądają apetycznie, a aromat świeżo przygotowanych kotletów pobudzi apetyt nawet tych, którzy właśnie jedli. Nic zbędnego, tylko znane standardowe składniki - Klasyczne kotlety według najlepszego przepisu.
EleanorAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 13 g
tłuszcze 43 % 16 g
węglowodany 22 % 8 g
233 kcal
IG: 14 / 57 / 29

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

gotowanie kotletów rozpoczyna się od przygotowania mięsa mielonego. Możesz kupić gotowy w supermarkecie lub ugotować go samodzielnie. Druga opcja jest oczywiście lepsza. Kupowanie świeżego kawałka mięsa, krojenie go na porcje i siekanie w maszynce do mięsa nie zajmuje dużo czasu, ale wynik przekroczy wszelkie oczekiwania.

moczymy białe chleb w mleku, odstawiamy na kilka minut, wyciskamy. Zetrzyj cebulę i czosnek, drobno posiekaj lub posiekaj blenderem. Jeśli samodzielnie gotujemy mięso mielone, możesz zmielić cebulę w maszynce do mięsa i uzyskać całkowicie jednorodną konsystencję.

wymieszaj mięso mielone, jajka, chleb wyciśnięty z nadmiaru mleka i posiekaną cebulę i czosnek w dowolny sposób w głębokim talerzu lub małej misce. Sól, pieprz i mieszaj, aż będzie gładka, namoczony chleb powinien dobrze się rozpuścić i nie dać się złapać w kawałki w gotowych kotletach.

z powstałego mielonego kotleta formujemy kotlety i zwijamy je w mące. Nie jest to konieczny krok w przygotowaniu, ale mąka sprawi, że skórka będzie gęstsza i bardziej smażona, co doda bogactwa smakowi. W razie potrzeby mąkę można zastąpić bułką tartą.

wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej, smaż kotlety z jednej strony na dużym ogniu. Smażyć na złoty kolor, około dwóch minut. Następnie odwróć, zmniejsz ogień do średniego lub minimalnego i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut. W tym czasie środek będzie miał czas na dobre gotowanie na parze, będzie smaczny i całkowicie bezpieczny, a skórka nie będzie miała czasu na spalenie.

kładziemy kotlety na talerzu, uzupełniamy przystawką z warzyw, tłuczonych ziemniaków lub spaghetti. Kotlety najlepiej podawać na gorąco.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal / 100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g
  • Mielona wieprzowina - 263   kcal / 100g

Podobne przepisy