stek z mielonej wołowiny na patelni

przepyszne danie mięsne-łatwe do zrobienia na obiad! Befsztyk z mielonej wołowiny na patelni jest przygotowywany bardzo szybko i prosto, a jest to kotlet z pikantną nutą, którą musztarda dodaje do mięsa. Takie steki można podawać z sałatkami ze świeżych warzyw, na kanapkach lub z dowolnym dodatkiem - ziemniakami, różnymi zbożami, makaronem.
NataAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 34 % 14 g
tłuszcze 66 % 27 g
węglowodany 0 % 0 g
304 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 25 min

tak więc przygotowujemy bardzo proste danie z mielonego mięsa. Pomimo tego, że jest prosty i dość szybki w przygotowaniu, jest również bardzo smaczny i pożywny. Ponadto takie steki można nazwać daniem uniwersalnym - można je podawać z różnymi dodatkami na drugim lub gotować z nimi kanapki, zabrać je na studia lub do pracy jako przekąskę.

jako dodatek do takich steków nadaje się wszystko-pieczone , gotowane lub świeże warzywa, sałatki, świeże zioła, różne zboża, makaron, ziemniaki w dowolnej formie, rośliny strączkowe... Fantazja kucharza w tym przypadku nie jest ograniczona niczym. Ponadto befsztyki dobrze komponują się z różnymi sosami.

również z zalet dania można nazwać to, że takie steki można przygotować na przyszłość. Uformuj je, a następnie zamroź i użyj w razie potrzeby. To znacznie skróci czas przygotowania pysznego domowego obiadu po dniu pracy, a rodzina będzie bardzo zadowolona.

więc przygotowujemy steki, dla których wkładamy mięso mielone do głębokiego pojemnika. Doprawiamy czarnym pieprzem, posypujemy solą. Jeśli chcesz, możesz dodać dowolne inne przyprawy według własnego gustu. Wszystko mieszamy. Pod bieżącą wodą umyj zieloną cebulę, a następnie osusz ją ręcznikiem papierowym. Drobno posiekaj cebulę i dodaj do mięsa mielonego, ponownie wymieszaj masę. Łączymy mleko z musztardą, mieszamy i wysyłamy do mięsa mielonego, ponownie mieszamy.

tworzymy steki-są większe niż zwykłe kotlety, nieco spłaszczony kształt, dzięki czemu wygodnie jest robić z nimi hamburgery. Zasadniczo kształt i rozmiar zależą od osobistych preferencji.

podgrzej patelnię olejem roślinnym na średnim ogniu i włóż do niej powstałe steki. Smażyć z obu stron na złoty kolor i podawać na gorąco. Ważne jest, aby stek zachował soczystość w środku, dlatego nie trzeba go smażyć zbyt długo.

uzupełniamy steki według własnego gustu wybranym dodatkiem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mielona wołowina - 254   kcal/100g

Podobne przepisy