naleśniki czekoladowe na kefirze

niesamowicie pyszne naleśniki zachwycą Twoje dzieci! Pachnące i pyszne naleśniki czekoladowe na kefirze.
ValentinkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 7 g
tłuszcze 19 % 9 g
węglowodany 66 % 31 g
230 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
najpierw wymieszaj tan z sokiem z cytryny, cukrem i jajkami, a następnie dodaj Wszystko inne — mąkę, sodę i kakao w proszku.
wymieszaj ciasto, aż będzie gładkie. Powinien uzyskać dość gęstą konsystencję. Ciasto nie powinno stać długo, więc od razu zaczynamy smażyć naleśniki.
wlej olej na dobrze rozgrzaną patelnię i smaż naleśniki na dość dużym ogniu po obu stronach. Podczas procesu smażenia powinny dobrze rosnąć i pozostać bujne nawet po ostygnięciu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy