placki czekoladowe na kefirze
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
najpierw wymieszaj tan z sokiem z cytryny, cukrem i jajkami, a następnie dodaj Wszystko inne — mąkę, sodę i kakao w proszku.
wymieszaj ciasto, aż będzie gładkie. Powinien uzyskać dość gęstą konsystencję. Ciasto nie powinno stać długo, więc od razu zaczynamy smażyć naleśniki.
wlej olej na dobrze rozgrzaną patelnię i smaż naleśniki na dość dużym ogniu po obu stronach. Podczas procesu smażenia powinny dobrze rosnąć i pozostać bujne nawet po ostygnięciu.
wymieszaj ciasto, aż będzie gładkie. Powinien uzyskać dość gęstą konsystencję. Ciasto nie powinno stać długo, więc od razu zaczynamy smażyć naleśniki.
wlej olej na dobrze rozgrzaną patelnię i smaż naleśniki na dość dużym ogniu po obu stronach. Podczas procesu smażenia powinny dobrze rosnąć i pozostać bujne nawet po ostygnięciu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g